Dama.bg ви дава възможността да получите професионален психологически съвет за своите проблеми - задайте въпросите си към психолога Кремена Ненкова, която всеки понеделник ще ви дава персонални отговори и насоки.

Здравейте, г-жо Ненкова! Наскоро се разделих с приятеля си и още не мога да го преодолея. Разделихме се по негово желание. Постоянно мисля за това и не мога да се съсредоточа върху ангажиментите си. По принцип съм доста ревнива и винаги търся друга истина за нещата. Тази внезапна раздяла ме разтърси. От една страна вътрешно чувствам разочарование, но от друга отново искам да съм с него. Не знам как да се справя с проблема си и как да загърбя всичко, за да продължа напред."
Ж.

Здравейте, Ж.!

Разбирам, че Ви е тежко от раздялата с приятеля Ви и преминавате през труден период, защото не знаете как да загърбите всичко случило се между Вас и да продължите напред. Истината е, че за да продължите напред, трябва да се изправите лице в лице с всичко, от което искате да избягате в момента. Споделяте, че сте доста ревнива. Когато става въпрос за ревност е добре да си припомним, че емоции и поведение не са едно и също нещо. Самите негативни емоции, които преживяваме, когато ревнуваме, не носят в себе си разрушителна сила, но постъпките ни – да. Добре е да приемем за себе си факта „Да, аз ревнувам” и свързаните с това емоции, да си разрешим да ги изпитваме без да ги игнорираме. Да, Вие ревнувате, но това не означава, че ревността трябва да определя Вашите постъпки. Върнете се назад във времето и си спомнете ситуациите свързани с Вашата ревност, може би ще се появят различни негативни емоции – тревога, гняв или други. Не се опитвайте да ги потискате, позволете им да съществуват. Когато осъзнато се връщаме назад и отново осмисляме преживените ситуации, това дава възможност постепенно да се понижи напрежението, а гневът да се разтвори.

Мила Ж., добре е да си зададете въпроси като: Защо раздялата с Вашия любим е била толкова внезапна и неочаквана? Защо не сте забелязала индикациите, сигналите, че нещата отиват в тази посока? Горещо Ви препоръчвам на първо място да се вгледате в себе си и да си отговорите на въпроса: „С какво аз допринесох да стигнем дотук в нашите отношения?”. Не бива да се чувствате виновна, задавайки си този въпрос, а да осъзнаете своята част от връзката и че Вие и само Вие сте способна да промените отношението си и начина, по който да стоите в нея. Помислете за Вашите разногласия, за конфликтите, които е имало между Вас. На какви теми са и толкова ли са непреодолими противоречията Ви. А може би между Вас е липсвала добрата комуникация, може би не сте си говорили и изяснявали достатъчно разногласията помежду си. Може би в моментите, в които Вие сте го ревнувала и сте била раздразнена и подозрителна към него, сте искала просто да му кажете: „Аз те обичам и се страхувам да не те загубя.” Помислете къде е истината за Вашата раздяла. Тя е някъде там, между Вас двамата и най-важното – бъдете честна със себе си, защото съм, сигурна, че истината за Вашата раздяла знаете най-добре само Вие самата. Готова ли сте да се изправите лице в лице с нея и да направите крачката обратно – в посоката към добрите взаимоотношения? Помислете също върху това, че ревността е липса на доверие, а доверието е в основата на всяка връзка. За да се доверя на другия, трябва да имам доверие в себе си. А Вие вярвате ли в себе си?

Препоръчвам Ви също така да поговорите с приятеля си и да му обясните как се чувствате от раздялата Ви, да му разкажете за страховете, които сте имала, докато сте били заедно и които са били в основата на ревността Ви. Не се страхувайте, защото най-здравите тухлички, от които се гради една връзка, са откровеността, любовта, доверието. Борете се за любовта си и не се страхувайте да сте себе си!

Желая Ви успех!

Задайте своите въпроси към психолог Кремена Ненкова тук