Екипът ни реши да ви направи съпричастни с историята на този мъж, за да ви покаже още веднъж важността на изборите, които правим ежедневно през целия си живот. Запомнете, че не можете да поправите миналото, но единствено и само във ваши ръце е това да правите по-добрите избори в бъдеще!

Здравейте,

Историята ми е следната: ходех с едно момиче 2 години и бях влюбен в нея, но просто нямах смелост да й купя пръстен, да се оженя и да създам семейство. Чувствах се притиснат и усещах как очакванията тегнеха над мен като тъмна сянка. В един момент това се превърна в единственото нещо, за което приятелката ми мислеше. Всеки път, в който й купех подарък или я изненадвах с нещо, тя оставаше разочарована, че това не е било предложение за брак. Разговаряхме отново и отново, но нямаше никакъв напредък.

И тогава се случи - срещнах момиче, с което веднага си допаднахме. Тя също като мен беше обвързана и никой от нас нямаше намерение да изневерява, тъй като обичахме половинките си и не искахме да разрушаваме всичко, което сме градили заедно толкова години. Това обаче не продължи дълго - месец по-късно останахме сами, единият от нас се наведе към другия и се целунахме... Преспахме, а сексът беше просто невероятен. И двамата се чувствахме освободени. Съгласихме се, че няма да повтаряме случката, освен ако и двамата не решим, че трябва да приключим връзките си.

Спазихме обещанието си - 2 седмици по-късно и двамата бяхме прекратили връзките си и вече бяхме заедно. Година по-късно, все още сме обвързани. Напоследък обаче, в последните няколко месеца, ако трябва да бъда точен, мисля често за бившата си. Не, че и преди не го правех, но напоследък е доста повече. Песните, ресторантите, приятелите, излизанията, нашите местенца и така нататък - изживявах същите неща и с новото момиче, но това не премахваше предишната ми приятелка от съзнанието ми. Това ме накара да се замисля колко много съм се променил и колко добре възприемам промените. Ако бях направил същото и в предишната си връзка, всичко щеше да е наред. Да, предполагам, че атмосферата в предишната ми връзка не ме е предразполагала по същия начин, така че вече виждам и двете страни на нещата. Но смятам, че това, че толкова мисля за миналото, ми пречи да продължа напред.

На всичкото отгоре се чувствам изключително гузен за това, че не бях верен и че все още съм с момичето, с което изневерих. Дали съм с нея, защото я обичам или съм с нея, защото изпитвам вина за това, че предишната й връзка приключи? Как да разбера дали съм влюбен или просто се чувствам отговорен? Фактът, че изневерих ме разкъсва отвътре. Първоначално изпитвах облекчение и се вълнувах да съм въвлечен в нещо ново и различно, но после осъзнах, че съм отворен за различни неща с новото момиче. Тя и бившата ми доста си приличат и именно затова някои преживявания ми изглеждат същите.

Надявам се, че можете да ми помогнете да продължа напред. Да остана или да си тръгна, да разбера какво искам, да премахна вината, да се чувствам щастлив и жив. Не изпитвам желание да изневеря, но се чудя дали трябва да продължа тази връзка, да се върна при бившата или да остана сам. В крайна сметка искам просто да продължа напред и някак си да знам, че когато и двамата се огледаме около себе си ще знаем, че сме на правилното място - заедно или не.

Благодаря за помощта!

Джейми

Здраво си загазил, братле.

Симпатизирам ти по начина, по който симпатизираш на някого, който е направил безумно решение и сега съжалява. Но не мога да ти помогна.

Научил си по трудния начин един много ценен урок:

Такова нещо като перфектна връзка не съществува.

Няма да ти дойде знак от Вселената, че трябва да предложиш брак. Бракът представлява избора да показваш любовта си към половинката всеки един ден. Не се базира на онези любовни трепети, които изпитваш в първите няколко месеца от нова връзка. 

Тревата не е по-зелена от другата страна. Дори и да ти се струва така, защото новата ти партньорка е по-сладка, по-умна или по-забавна, тя със сигурност има лоша страна, която при предишната е липсвала - да речем голямо его, егоизъм или прекалена емоционалност. Всяка връзка има своите плюсове и минуси и е важно да откриеш баланса, който ти се струва най-добър.

Не съм сигурен дали търсиш съвет или опрощение на греховете, които си извършил. Писмото ти ми звучи като историята на първия съпруг на жена ми, който й изневерил, а по-късно се оженил за любовницата си. Никога не съм разговарял с него и нямам идея дали е бил принуден да продължи връзката си с другата жена заради вина. Ще кажа само следното: благодарение на неговата загуба, печеля аз. Без значение колко е страхотна новата му съпруга, съм сигурен, че е осъзнал колко много е сгрешил и че не би могъл да намери по-добра от първата си жена. И оставайки със сегашната си, той се опитва да докаже на себе си и на света, че не е лош човек и че не е изневерил просто ей така, за спорта. Сигурен съм, че и при него е толкова сложно и той също като теб не знае защо прави нещата, които прави.

Все пак ще ти предложа няколко съвета:

1. Остави бившата си да продължи напред. Тя не би могла да ти има доверие. А и не трябва. Ти си разбил сърцето й, изневерявайки й с друга жена, а сега си готов да зарежеш другата, за да се събереш с нея.

Вероятно не си лош човек, но със сигурност мислиш само за себе си и не осъзнаваш последствията от егоизма си, докато не се изправиш срещу тях.

2. Чувството за вина, ще бъде част от теб, докато си жив. Заслужил си си го. Не можеш просто да си пожелаеш да изчезне. Нито пък да я отмиеш. Имаш правото да изградиш живота си наново, но нямаш право да почистиш руините, които си оставил след себе си, когато си изневерил на приятелката си, а след това си я изоставил. За щастие тази вина е и урок за смисъла на вярността, който ще помниш цял живот.

3. Не можеш да поправиш миналото, но можеш да правиш по-добри избори в бъдещето. Ако нямаш намерение да се ожениш за сегашната си приятелка, по-добре се раздели с нея. И не за да се върнеш при бившата си, а за да освободиш сегашната си приятелка и да й дадеш правото да търси правилния човек, който един ден да стане неин съпруг.

Жената, която ще се ожени един ден за теб, ще приеме доброволно да се омъжи за човек, който е изневерявал и вероятно осъзнава, че има риск да направиш същото и с нея. Това е нейният компромис. Направи и ти. Уважавай я, обичай я, оценявай я. Всеки един ден.

Еван Марк Катц