В различните страни посрещат Нова година по различни начини. Най-интересно е, че навсякъде си има някаква интересна и причудлива традиция.
Ние от Dama.bg сме ви приготвили няколко интересни традиции и факти, свързани с отбелязването на Нова година в различните страни.

1. Жителите на остров Киритимати (UTC +14) първи посрещат Нова година. Киритимати е част от Република Кирибати. Намира се в Тихия океан. Веднага след Киритимати, Нова година имат честта да посрещнат островите Чатъм в Нова Зеландия.

2. В полунощ в Испания е традиция с всеки удар на часовника да се изяжда по едно зрънце грозде. Т.е. общо 12 грозденца и с всяко зрънце трябва да си пожелаеш нещо. Друга испанска традиция е в Новогодишната нощ да се носи червено бельо. Това ще донесе късмет през цялата година.


3. Финландска традиция за гадаене на бъдещето??? В съд вода се разтопява и излива калай. Образуват се някакви формички. По тях се гадее бъдещето в зависимост от това каква форма ни се е образувала. Сърцевидната определено означава, че през новата година ни очаква любов.

4.  Падащата топка на Times Square в Ню Йорк е стара американска новогодишна традиция. Хиляди хора се стичат да видят интересното събитие и да отбележат заедно на Times Square Нова година. Когато остава точно една минута до полунощ, топката започва да пада. В полунощ топката е напълно паднала и жителите на Ню Йорк отбелязват края на старата и началото на Новата година.


5. Немското радио също има своята празнична традиция. Интересното тук е, че програмата започва на 25.12 в 12.00 часа и свършва в полунощ на Нова година. Тези 6-7 дена по радиото се въртят 2000 от най-известните песни на всички времена, избрани от зрителите.

6. В периода от Коледа 2000 г. до Нова година 2001 г., Чешката национална телевизия претърпява много странна криза. Каналът остава извън ефир за 2 дни.

7.  Статистиката сочи, че най-много кражби на коли стават в новогодишната нощ в сравнение с останалото време от годината.