Разпети петък е денят, в който е разпнат Божият син Иисус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството.

Днешният ден е най-тъжният в православния свят, защото на Велики петък Иисус Христос бил поругаван, обиждан, осъден и разпънат на кръста. Той бил погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която властите оставили стража и огромен камък на входа.

На този ден в храмовете е Неговото опело. Затова на този ден от Страстната седмица постът в Православната църква е особено строг – тогава нито се яде, нито се пие (дори вода). В петък Вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа.канонът повелява, че не трябва да се яде и пие, както и да не се започва каквато и да е работа. Народът е казал, че дори птичка не пее и гнездо не вие.

Повечето хора свързват деня с минаването под масата. На Разпети петък не се отслужва света литургия, а се извършва богослужение, наречено Царски часове. В средата на храма е поставена специална маса, която символизира Христовия гроб. Изнася се и плащеницата, която представлява плата, в който е било увито тялото му. Първо служителите, а после и всички миряни се покланят пред плащеницата, кръста и евангелието. Така те съпреживяват смъртта на Божия син. Минаването под масата не е задължително и не изкупува греховете. Поклонението на Плащаницата продължава до събота вечер, минути преди Възкресение.