Вероятно отдавна сте се убедили, че Вселената непрекъснато ни дава знаци и че в живота ни няма нищо случайно. В рамките на житейския ни път често се появяват нещата, от които имаме нужда в точния момент и на точното място нито повече, нито по-малко. Въпреки това често се чувстваме объркани, не знаем накъде да поемем, не сме сигурни, че правим правилен избор, не виждаме смисъл в живота си. Точно в такива периоди можем да се възползваме от способи като регресията, които да ни служат като мъничка блещукаща карта за ориентация.

Безсмъртни ли са душите ни?

Регресията е тясно свързана с вярването в прераждането, което съществува в множество култури. Ето какво е разбирането на Учителя Петър Дънов относно прераждането и неговата същност: "Египтяните са вярвали в преселението на душите, индусите вярват в прераждането, а съвременните учени — в наследствеността. Това са три учения с противоположни значения. Наследствеността е закон за физическия свят, прераждането е закон за душата, а преселването на душата - закон на духа. Странстването на душата е велика реалност, според която душата излиза от Бога, слиза в материята да се учи и отново се връща в Бога. Законът за прераждането подразбира слизането на душата в материалния свят, докато се усъвършенства. Законът за наследствеността подразбира предаване на известни черти, стремежи и качества от баща на син.

Духът не се преражда, а се вселява от една форма в друга. Като свърши
земните науки, човек напуща земята и отива на друга планета, там да се учи.
Така ще обиколи всички планети на Слънчевата система."

Казано на кратко всеки от нас е тук на земята, за да научи дадени уроци, да поправи грешките си от минали животи и в крайна сметка да придобие нови знания и умения.

"Прераждането е закон за усъвършенстването на човешката душа" - каза още Учителят

Какво всъщност е регресия?

Регресията е тясно свързана точно с идеята за безсмъртието на човешката душа и прераждането. Тя представлява спомен, който ни помага да опознаем по-добре себе си, разкрива ни модели на поведение, за които иначе нямаме обяснение, помага ни при общуването с околните. Представете си регресията като откъс от книгата на всички ваши прераждания, който е важен за сегашния момент в живота ви. Един терапевт може да ви върне назад в детските ви години, да ви накара да си припомните случка отпреди пет години или да ви върне в някой от миналите ви животи. Душата ви много добре знае каква точно информация да ви подаде и в кой момент сте готови да я чуете.

Регресия тук и сега, в България

Какво всъщност изпитваме по време на регресия? Различава ли се тя от хипнозата? Има ли някакви опасности свързани с нея? За какво може да ни помогне тя? По тези и много други жизнеутвърждаващи въпроси, екипът на Dama.bg, поговори с психолога Петър Петров, който от 2010 г. насам се занимава с регресия. Петър е от типа непосредствени хора, които щом срещнеш си даваш сметка, че са открили ключа към спокойствието и радостта от живота. Той вижда положителното и вълнуващото във всяка твоя дума и те кара да се замислиш над неща, които обикновено би подминал с лека ръка.

Зад гърба си Петър има близо 1400 проведени регресии. Първоначално той започва да изучава хипноза, но темата за миналите животи и регресията се оказва по-близка до неговото сърце. Любопитството му към този метод се заражда от книгата на пионера в материята д-р Майкъл Нютон и по-специално от "Пътят на душите". Петър споделя, че в последните години интересът към регресията в България е скочил значително. В началото той е правил по 2-3 регресии на месец, към днешна дата прави толкова на ден, а графикът му е запълнен до септември. Много от клиентите на Петър споделят, че доскоро не са вярвали в регресията, но нещо е отключило интереса им към езотеричното. Обикновено това е рязка промяна в живота им - смърт на близък, тежка раздяла или заболяване.

Да се гмурнем надълбоко в материята: Регресията хипноза ли е?

Много хора бъркат регресията с хипнозата и се притесняват, че по време на регресия биха могли да им бъдат втълпени чужди мисли, че няма да си спомнят нищо от преживяното и че няма да бъдат будни. Затова и първият ни въпрос към Петър е каква е разликата между регресия и хипноза. "Истината е, че регресията не е хипнотично състояние. Това лесно може да бъде потвърдено от факта, че по време на регресия мозъкът ни работи. За никого не е тайна, че мозъкът ни функционира на 4 честоти: бета, алфа, тета и делта. Бета е будното ни състояние, в момента, в който отворим очи до момента, до който заспим." - разяснява той. В ежедневието си сме в бета състояние, в този момент и вие сте в бета. Умът и тялото ви са будни докато четете тази статия.

"Алфа е състоянието преди да заспим и след като се събудим. Грубо казано това е времето от пет минути преди да заспим и пет минути след като се събудим. Времето, което една моя клиентка много добре определи като "Преди да си изпия кафето". Тялото върши някакви автоматични дейности, но умът ни още не е съвсем буден. Тета е състоянието, в което спим и сънуваме. Тета всъщност е активният сън. Делта е състоянието, в което спим и не сънуваме. Делта е целта на медитацията - да изключи ума и тялото. Делта е и целта на класическата хипноза, да те въведе от бета в делта, да получиш внушение, което не помниш защото умът ти е изключил и да те изведе." разкрива същността на хипнозата психологът.

Много хора смятат, че щом се подложат на регресия няма да помнят и ще изгубят контрол, най-големият им страх в регресията е страхът от неизвестното. Оказва се, че това фактически няма как да се случи, тъй като: "Регресията се случва в тета - състоянието, в което спим и сънуваме. Умът не изключва по време на регресията, защото говориш, а говорът е функция на ума. С всяка следваща регресия, тя става все по-дълбока. Регресията е умение като всичко останало, като да се научиш да караш колело или кола. Колкото повече го практикуваш, толкова по-лесно става. В началото обикновено се получава малко шизоидно изживяване, защото човек не се отпуска изцяло. Хем си на диванчето и в същото време си в друго време на друго място и усещаш други неща. Има хора, които са изцяло в другия си живот и за тях остава само гласът на водача като пътеводител." - разкрива Петър.

Какво всъщност усещаме по време на регресия?

"Хората обикновено търсят едно определено състояние, в което да изпаднат и то често е делта. Да не си усещам тялото, да не ми работи мозъка. Но реално не е така, тялото работи. Имал съм дори хора, които са ходили до тоалетната, по средата на регресия. Няма състояние, в която трябва да навлезеш по време на регресия, това е мит" - разкрива Петър.

Вероятно едно от най-любопитните неща, които ви интересуват, е как точно се връщаш в миналия си живот. Истината е, че преживяването е строго индивидуално и от регресия до регресия има много голяма разлика. Нека обаче разберем какво виждаме в такова състояние: "Има три вида виждане по време на регресия. Първият вид виждане е в образи. 40-50% от хората, които идват при мен виждат ярки ясни образи, 30-40% не виждат образи, а мъгла, тъмнина или цветни петна. Когато не виждаме има едно усещане "просто знам", то е най-силното и най-важното, това е интуицията. Третият вид виждане е "гледам на себе си отстрани, като на кино". Нещо в теб, твоята душа, знае колко да ти покаже. Това също определя и как виждаш, ако ситуацията е страшна, душата знае какво става, но го гледа отстрани. Някакси те пази да не преживееш отново силно ситуацията. Ако ситуацията е хубава и приятна, тогава обикновено виждаш с ярки картини." разяснява той. 

Регресия: Поискай и ще ти се даде

Регресията всъщност може да се проведе по два начина. Със и без заявка. Петър е от терапевтите, които предпочитат да работят без заявка. В такъв случай по време на регресия на човек се появява най-важният минал живот спрямо сегашния момент.

"Половината от хората, които идват при мен, ги води идеята, че има нещо в живота им, което не е наред, но не знаят какво е. В такива ситуации е най-добре да се използва заявката за най-важен минал живот. Такава заявка давам и на груповите регресии. Това е нещо, което твоята душа иска да ти покаже днес. Изключително добре се получават регресиите в този случай, защото душата знае най-добре от какво имаш нужда. Често срещана заявка е взаимоотношения с близки. Другата често срещана заявка е мисията ни живота ми и защо съм тук. " - обяснява психологът.

Заявка: Мисията на моя живот -> продължение