В изминалите почти три десетилетия доц. д-р Атанас Щерев допринася изключително много за развитието на българската репродуктивна медицина. Достатъчно е да се спомене, че 80% от екипите, работещи модерните асистирани репродуктивни технологии в страната ни, са обучени лично от него, а останалите репродуктивни специалисти са подготвени от негови ученици. Най-красноречивото доказателство за полезността на труда и усилията на доц. Щерев и ръководения от него екип са над 5000-те бебета (към 2014 г.), създадени от тях чрез асистирани репродуктивни технологии. Благодарение на внедряването на инвитро методиките и дългогодишните му усилия по развитието на репродуктивната медицина в България, днес, 5% от родените у нас деца годишно са заченати с помощта на специалистите по асистирана репродукция. В ситуация на бушуваща демографска криза тази цифра показва големия обществен принос на пионерската дейност на доц. Щерев.

В своята дългогодишна кариера доц. Атанас Щерев, известен като „бащата на инвитрото“ в България, нееднократно е бил награждаван от съсловни и пациентски организации за дейността си като лекар и за приноса му към съвременната медицина. Но най-важното качество на именитият лекар е, че досега той остава верен на своята максима, че хората и солидарността са най-важни. Вярвайки в това, че лекарят трябва да е всеотдаен към своите пациенти и да им помага в най-милото – борбата за раждането на нов живот и създаването на семейство, от 2008 г. доц. Атанас Щерев поддържа блог, на който отговаря на въпроси, свързани с репродуктивното здраве, семейното планиране и други обществени теми: www.atanas-shterev.com.

Доц. д-р Атанас Щерев през януари 2015 г. с президентски указ бе удостоен с орден „Стара планина“ - първа степен за заслугите му в областта на репродуктивната медицина и развитието на модерното акушерство и гинекология и за активната му обществена дейност.