Венера ще бъде ретроградна в периода 25.07.2015 - 06.09.2015

Обикновено ретро-фазите на Венера са веднъж на година и девет месеца и са с продължителност около месец и половина, затова рядко се сблъскваме с негативното ѝ влияние. Но е редно да знаем кога се падат тези периоди и да се съобразяваме, ако ни предстоят важни решения.

Древните астролози наричали Венера „малко щастие”, защото вярвали, че тя влияе благоприятно на личността и обществото, на работата и отговорностите. Венера отговаря за отношенията ни със скъпите за нас хора, за отношението ни към любовта и чувствата ни, какво ценим в партньора си, към каква проява на любов сме привикнали. Също така тази планета е свързана с разбирането ни за красотата като цяло, с естетическите ни вкусове, чувството ни за комфорт. Венера влияе и върху финансовата сфера, на отношението ни към материалните неща. 

Ретроградната Венера ни кара да преосмислим отношението си по изброените аспекти от живота ни, кара ни да се спрем и да се замислим за това, кое наистина е важно в живота ни и какво ни доставя най-голяма радост и комфорт.

Подобно преосмисляне може да е резултат на различни дребни неприятности в сферите на въздействие на тази планета. Например, на ретроградна Венера влюбените двойки се карат и разделят по-често от друг път, възникват противоречия в сексуалните отношения. В такива моменти започват да възникват мисли, от типа на: това ли е правилният човек за мен, отговаря ли на изискванията ми. Или пък, гледайки се сутрин в огледалото, се замисляме: дали наистина тази прическа ми отива, отговаря ли стилът ми на обличане на разбирането ми за стил?

Понякога ретроградната Венера влияе и по-радикално, като напълно променя вкусовете и предпочитанията ни, но разбира се това е само временно. Затова по време на ретроградността на тази планета, хората са склонни да правят екстравагантни експерименти с външността си, да правят ремонт в домовете си по последна мода, да правят покупки, които не биха си позволили да направят друг път. Други рязко прекъсват отношенията си с партньора, осъзнавайки, че през цялото това време са били влюбени в близък приятел. Още един от ефектите на ретроградна Венера е завръщането в живота ни на бившите възлюбени, към които можем да усетим неочакван прилив на нежност.

Какво не бива да правим на ретроградна Венера

Най-важното е да не възприемате постоянно променящите ви се мисли и предпочитания прекалено сериозно. Може да се сблъскате с чувство на внезапно отчуждение към любимия човек, а също така на хоризонта може да се появи човек, към когото да изпитате внезапна симпатия. Не се поддавайте на чувството, а изчакайте да премине периода на ретроградност на Венера. Тогава ще разберете дали това е било истинско чувство или временно помътняване на разсъдъка. Като цяло се въздържайте от изясняване на отношенията с половинката си точно в този период. Нито вие, нито партньорът ви сте в състояние да различите реалните претенции към другия от измислените. Освен това ретроградната Венера влияе отрицателно на чувството ни за такт и вежливост, затова дори дребните битови караници в този период са способни да разразят голям скандал.

Ще направите голяма грешка, ако по време на ретроградна Венера сключите брак или се сгодите. Има голяма вероятност, че след като Венера отново стане директна, ще съжалите за избора си, тъй като ще гледате с други очи и на партньора си, и на избора си, и на самото събитие. Обикновено бракът, сключен на ретроградна Венера, говори за незрялостта на двойката, за това, че те не са готови още да бъдат заедно или че са избрали грешния човек, че изборът им е импулсивен. Нещо ще ви пречи през цялото време. Запомнете, че ако сте се запознали с половинката си на ретроградна Венера, то много скоро и двамата може да осъзнаете, че сте допуснали грешка. При всички положения има голяма вероятност за разочарования, затова е важно да сте наясно с наближаването на този период. А ако запознанството вече се е състояло, то не бързайте да си правите съвмести планове за бъдещето. Не бързайте да вземате прибързани решения, а по-добре изчакайте Венера да се обърне отново.

Това се касае и до останалите спонтанни решения свързани с вашия имидж, външен вид, ремонти вкъщи. Докато Венера е ретроградна, е добре да планирате промените, но да не прибързвате с тяхното осъществяване. Затова не е препоръчително да започвате ремонт, да избирате нови тапети, дрехи и аксесоари. Изчакайте с правенето на големи покупки и други сериозни капиталовложения. Прекалено голяма е вероятността в бъдеще да се разочаровате. Не давайте пари назаем и не заемайте големи суми, освен ако това не е крайно необходимо.

Хората с творчески професии са особено чувствителни към периодите на ретроградна Венера. Това се проявява най-вече в отсъствието на вдъхновение, ниска самооценка, песимизъм. В никакъв случай не бива да се вините за подобно настроение и насила да се принуждавате да творите. Поставете нещата на пауза и си починете. Отдайте се на усъвършенстване на стари работи, подредете творческият хаос, който цари на работното ви място, обмислете старите си творчески идеи.

Това е лошо време и за социални мероприятия, за поддаване на вредни навици свързани с преяждане, мързел, безцелно пазаруване, нощни купони.
Периодът на ретроградна Венера не е най-доброто време за никого от нас, но въпреки това, то ни дава възможност да променим живота си към по-добро. Не се разстройвайте, ако не ви задминат проблемите, които носи със себе си тази неудачна конфигурация на планетите. Това е сигнал, че Венерианската сфера в личния ви живот още не е стабилна и се нуждае от усъвършенстване.

Какво можем да правим на ретроградна Венера

По време на този период изниква много неотложна работа при жените. Между другото и мъжете ще усетят силно желание да прегледат гардероба си, да определят, кои от нещата в него са безвъзвратно остарели, кои заслужават втори шанс, какво трябва спешно да се купи. Това се касае и за аксесоарите и бижутата. Но бъдете внимателни, защото по време на ретроградната Венера вкусът ви може да е по-различен от обикновено, затова не бързайте да експериментирате с имиджа си, а се заемете само с обмислянето и планирането на измененията. Най-добрият съвет за това, какво може да правите на ретроградна Венера, е да отделите време за здравето си и естествената красота. Леки козметични процедури за почистване, подхранване, овлажняване ще окажат невероятен ефект още сега. Това е чудесен период да коригирате теглото си, да започнете диета, да се запишете на спорт или да отидете на масаж. Като цяло направете онези неща, свързани с грижите за тялото и външността, които отлагате от дълго време.

Особено внимание трябва да обърнете и на личния си живот в този период. Ще имате възможност да насочите в по-добра посока отношенията си с любимия, да ги напълните с нов смисъл и да намерите нови допирни точки. Но трябва да сте много внимателни, без драстични промени и не предприемайте големи стъпки! Например, един обикновен букет подарен без повод или приготвена романтична вечеря в обикновен делничен ден са способни да допринесат в положителна насока за връзката ви. Не се колебайте да отделите повече време и внимание на възлюбения. Това е чудесен момент да обсъдите някои нови сексуални пози и по този начин да се опознаете по-добре.
Ако имате още съмнения за бивши ваши връзки, които не ви дават покой, или изпитвате негативни чувства към бившия си партньор, то това е моментът да се изясните с чувствата си. Ако имате възможност – срещнете се и обсъдете всичко, попитайте за нещата, които са останали неразбрани, пуснете на воля чувствана си, разберете и простете. Възможно е да не ви се наложи да правите първата стъпка – ретроградната Венера само ще насочи любимите ви от миналото по пътя към вас.

Ретроградната Венера помага при създаването на ред по отношение на финансите. Разгледайте бюджета си, съставете си дневник за финансите, където ще записвате всички разходи за един определен период от време. Това ще ви помогне да изработите едно по-сериозно отношение към харченето на пари.

Едно голямо почистване у дома би било чудесно решение за този период. След като се освободите от старите вещи, ще почувствате приятно обновление и свобода. Не е изключено по време на почистването, да намерите отдавна изгубена ценна вещ. А може да се вдъхновите от идеи за това, как да направите дома си по-уютен и красив.