Лятото е сезонът на бързите простички и постни ястия, в които свежите съставки са ключови за вкуса. Подправките, които току що сме набрали от саксията на балкона или градината на село, са нашето вдъхновение. Така се обърнахме към една традиционна френска рецепта.

Макар да сме свикнали да приемаме, че френската кухня е изпълнена с финес и прецизност, следващото ястие ще докаже, че това не е задължително. Рататуй е класическо ястие в провинциалните селски райони в южната част на страната. Смята се, че то произлиза от Ница. В началото е било местно ястие, като едва през 20-ти век добива популярност в днешния си вид. Както повечето френски рецепти, рататуй има много вараиции, но винаги съдържа зеленчуци: патладжани, чушка, домати, тиквички. Може да бъде сервирано като основно ястие или като гарнитура.

Предлагаме ви една класическа рецепта за него.

Съставки за 4 порции:
1 голям патладжан, обелени и нарязани на парчета
1½ чаени лъжички сол,
½ чаша зехтин,
1 голям тиквички, нарязани кръгчета
400 г. чери домати
4 стръка мащерка
1 дафинов лист
2 средни глави лук, нарязани на кръгчета
1 червена чушка, нарязана на едро
2 скилидки чесън, тънко нарязани
1 шипка лют червен пипер
листа босилек, за декорация
1 супена лъжица ситно нарязан магданоз
Малко пресен пипер

Приготвяне:

Нарежете измития патладжан на кубчета. Посолете го с половината сол и го поставете за 25 минути в гевгир, за да пусне горчивия сок. Нарежете чери доматите. Нарежете лука, чушките и тиквичките на кръгчета.

В дълбока тенджера сложете малко от зехтина и задушете патладжана за 8 до 10 минути. Трябва да стане златист. Повторете процедурата с всички зеленчуци – тиквичките се задушават за 2-3 минути, чушките за 3-4 минути, лукът за 1-2 минути. Смесете всички задушени съставки в керамична или йенска тавичка. Оставете ги на страна, докато приготвите соса за тях. 

Загрейте малко от станалата мазнина и в нея сложете подправките. Нека си пуснат аромата - чесъна, мащерката, босилека, пипера, лютият пипер. Сега е време да сложите доматите. Част от тях намачкайте с вилица, за да направят сос. Когато омекнат, добавете цялата смес в тавичката. Похлупете или покрийте с фолио за печене и сложете на средна температура във фурната.

Зеленчуците трябва хубаво да омекнат, а вкусовете им да се съчетаят с подправките. Печете около 15 минути на умерена фурна. Махнете фолиото или капака и оставете да се запече и да хване лека коричка - около 10 минути.

Сервирайте всяка порция поръсена с пресен магданоз, парче франзела или гарнитура по избор. На рататуй пасват чудесно картофено пюре, зелена салата, както и ориз.