Очаквате ли с нетърпение коледните празници? Ние, от екипа на Dama.bg, вече сме в коледно настроение и сме ви приготвили шепа сладки вкусотии, с които да допълните празничната си трапеза.

 

1. Коледни черешки

Подготовка и приготвяне: 20-30 минути
Необходими продукти:
1 пакетче краве масло – 125 гр
250 гр обикновени бисквити
1 ½ чаша орехи (смлени)
200 гр захар
За украсата: борови иглички, червена или зелена боя за сладкиши

• От размекнатото масло (най-добре на водна баня), натрошените бисквити и орехите замесете тесто. Накрая добавете и една капка от избраната боя (ако разполагате и с двата цвята боя, може да разделите тестото на две равни части – като боядисате всяка в съответния цвят).
• От полученото тесто оформете топчета с приблизителна големина колкото на една черешка. Оваляйте ги в захарта (по-добре да е на ситни кристали).
• Забодете всяко топче с по две борови иглички (ако нямате, може да използвате пластмасови клечки за хапки). Наредете черешките в поднос и ги оставете на хладно преди поднасянето им.

2. Коледни сладки

Подготовка и приготвяне: 50-60 минути
Необходими продукти:
1 пакетче краве масло – 125 гр
125 гр пудра захар
2 белтъка
Настъргана кора от портокал или лимон
400-500 гр брашно
1 пакетче бакпулвер
200 гр желе или мармалад
За украсата: 50 гр шоколад

• Маслото, захарта и белтъците се разбиват хубаво с миксер, добавя се настърганата кора на портокала или лимона. Към така получената смес се добавя пресятото брашно, смесено с бакпулвера. Замесва се тесто, от което с точилка се разточва на кора с дебелина около 5 мм.
• С помощта на малка чаша за кафе от половината тесто се изрязват кръгчета, на които с вилица се правят малки дупчици – за очи и усмивка.
• В намаслена и поръсена с брашно тава се нареждат кръгчетата и се пекат в предварително умерено загрята фурна за не повече от 30 минути.
• След като сладките са изстинали, се намазват от двете страни с желето или мармалада и се слепят с неизрязаните кръгчета.
• Шоколадът се разтопява на водна баня и с клечка за зъби или уред за декорация се дорисуват по желание ушички, вежди, мустаци и други.

3. Сребърен кекс за Нова година

Подготовка и приготвяне: 50-60 минути
Необходими продукти:
1 пакетче краве масло – 125 гр
150 гр захар
1 ванилия
5-6 белтъка
250 гр брашно
1 пакетче бакпулвер
1 щипка сол
За глазурата: още 3 белтъка, 200 гр захар, 100 мл хладка вода, сокът от 1 портокал или лимон

• Маслото и захарта се разбиват до получаване на крем (може да използвате миксер или дървена лъжица). В отделен съд белтъците и щипката сол се разбиват хубаво на сняг с помощта на миксер (съдът е добре да бъде напълно сух). След като са хубаво разбити, се прибавят постепенно към маслото и захарта. Същевременно лъжица по лъжица се добавя и пресятото и смесено с бакпулвер брашно. Накрая слагаме и ванилията.
• В намаслена и поръсена с брашно форма за кекс се изсипва получената смес и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути.
• Глазурата се приготвя като се разбият отново на сняг трите белтъка, сварява се сироп от захарта, водата и портокаловия или лимонов сок (тук, ако желаете, може да добавите половин есенция ром или пакетче ванилия за по-силен аромат), който се добавя към белтъците при непрекъснато бъркане. Получената глазура трябва да се намаже върху изпечения и все още топъл сладкиш. Оставя се да изстине и да се втвърди.

4. Коледни гевречета

Подготовка и приготвяне: 40-45 минути
Необходими продукти:
250 гр захар
60 гр краве масло
1 яйце
4 жълтъка
Около 1 кг брашно
Настъргана кора от половин портокал или лимон
Половин кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
За украсата: 1 белтък и захар на кристали за поръсване

• Брашното се пресява и се изсипва в по-дълбока тава. По средата се прави кладенче, в което се слагат жълтъците, яйцето, разтопеното масло, настърганата кора и киселото мляко (киселото мляко трябва предварително да се смеси с лъжичката сода бикарбонат).
• Замесва се гладко тесто и се разделя на 3 равни части, всяка от които се разточва на кора с дебелина около 2 см. Трите кори разрежете на гевречета в различни форми – полумесеци, кръгчета, сърца.
• Разбийте белтъка с миксер и намажете получените гевречета, поръсете ги със захарта и печете на предварително загрята на 200 градуса фурна за 25-30 минути.

5. Пунш

Подготовка и приготвяне: 25-30 минути
Необходими продукти:
5-6 портокала
2 пакетчета черен чай (може и 2 дози насипен)
750 гр захар
1 бутилка коняк
1 бутилка шампанско
1 бутилка бяло вино
1-2 ч.л. канела
2 ванилии (по желание)

• Черният чай се сварява или запарва в 250 мл вода и се излива в достатъчно голям съд (препоръчваме да бъде порцеланов, но ако не разполагате с такъв, може да ползвате и стъклена кана). Добавя се захарта и портокаловия сок и се бърка, докато се разтвори напълно захарта.
• Добавят се трите вида алкохол, канелата и ванилията и се оставят на топло до сервирането на напитката.

Весели и вкусни празници!