Зимата е идеалното време за всички видове ексфолиращи процедури. Скраб за тялото ще ви помогне да се избавите от мъртвите клетки и грубата кожа. Предлагаме ви едни от най-ароматните ексфолианти, които можете да си приготвите сами - благодарение на натуралните съставки не само ще премахнете грубия слой, но и ще овлажните кожата, правейки я гладка и мека.

Всеки ексфолиант съхранявайте за не повече от месец в хладилника и при всяко използване добре разбърквайте сместа.

Преди да го използвате, си направете тест за алергии: натуралните съставки могат да предизвикат реакции.

Кокосов скраб за тяло

Необходими продукти:
200 гр кафява захар
70 гр кокосово масло
1/4 чаша студено пресовано масло по избор (зехтин, бадемово...)
2 ч.л. джинджифил

Начин на приготвяне:
В малък съд затоплете за около 5 минути кокосовото масло и джинджифила докато се разтвори напълно.
Като се охлади, добавете растителното масло и кафявата захар. Разбъркайте добре, прехвърлете сместа в буркан и го затворете плътно.



Този скраб е толкова нежен, че е идеален за сухата кожа на лице и дори за устните! Опитайте и с кокосово масло, бяла и кафява захар смесени в равни количества.

Розмаринов скраб

Към основата от кокосова масло и захар, добавете ситно нарязан розмарин и две капки екстракт от мента. Този натурален скраб овлажнява и създава усещане за свежест.

Скраб с канела

Този горещ в буквалния смисъл скраб ще помогне да се избавите от целулита.
Добавете към основата малко канела и внимателно третирайте проблемните зони.

Скраб "Цитросова сол"

Този скраб е идеален за сутрешно приложение: невероятно освежаващият аромат моментално ще ви събуди и ободри по-добре и от силно кафе!
За да го направите ви трябва сол (най-добре морска без ароматизатор и оцветител). Смесете половин чаша сол със зехтин, добавете лимонов и портокалов сок в равни количества. Добре го разбъркайте и се насладете на плодовите аромати!

Портокалово-меден скраб

Към основата се добавя супена лъжица течен мед и същото количество портокалов сок, портокалова кора и натрошен карамфил.

Източник: wmj.ru