Dama.bg ви дава възможността да получите професионален психологически съвет за своите проблеми - задайте въпросите си към психолога Кремена Ненкова, която всеки понеделник ще ви дава персонални отговори и насоки.

Здравейте, искам да Ви попитам подлежи ли на промяна мъж, който е патологично ревнив към мен и дори се е стигало до моменти на агресия - емоционална, психическа, вербална...дори и физическа. Макар че сега сме във фактическа раздяла, искам да попитам дали изобщо подобна връзка може да бъде спасена, или като съм си тръгнала съм направила възможно най-правилния избор. 

 

Благодаря Ви предварително! 

 

Л.

Здравейте Л., ревността в нашия живот съществува и нейните варианти са безкрайно много. Преди много векове свети Августин, провъзгласявайки идеята ”Който не ревнува, не обича.” е свързал любовта и ревността в едно.  Дали е така обаче? На мен ми харесва повече изказването на друг автор, което е по-дълбоко и вярно по своята същност, а именно: ”Човек ревнува не когато обича, а когато иска да бъде обичан.” За мен ревността е свързана с ниска себеоценка, страх от загуба, притеснение, недоверие, съмнения и най-вече желание да се чувстваме важни, ценени, специални за някого. Хората, които ревнуват, обикновено имат ниска себеоценка, чувство за собственост към партньора си и желание да го задържат близо до себе си на всяка цена. Мисля, че ревността е до голяма степен реакция на собственото ни несъвършенство. 

За патологичната ревностима минимум две причини – чувство за собственост и страх да не загубим партньора си. Ревността от типа чувство за собственост” възниква тогава, когато единият партньор има „власт” или усещане за власт над другия и се страхува да не я загуби. Такъв човек живее в идеята, че може да определя кое е правилното и неправилното, позволеното и забраненото, доброто и лошото. Това е човек, знаещ и налагащ правилата и реда на другите и най-вече на партньора си (собствеността си). И тук няма значение какво прави или казва другият. Типът ревност „страх да не загубя партньора си” обикновено се наблюдава у неуверени хора с ниска себеоценка. Ако в първия случай човекът, който ревнува, смята партньора си за зависим от себе си и се страхува да не загуби властта над него, то във втория случай той чувства себе си зависим от вниманието на партньора си и ключовата дума тук е ЗАВИСИМОСТ. Както знаете, обаче зависимостта никога не е само в еднапосока, затова е толкова трудно, когато говорим за ревност между двама души.

Мила Л., питате ме дали подобна връзка може да бъде спасена или сте направила най-правилния избор като сте си тръгнала от нея. Най-важният фактор в това е желанието и на двамата партньори и съвместната им работа в тази посока. Самият факт, че ми задавате въпроса, показва, че все още не сте загубила надеждата, че нещата могат да са различни и имате желание да работите за Вашата връзка. Не забравяйте, че само Вашето желание не е достатъчно, а е необходима и активността и желанието на Вашия партньор. Насоките, в които можете да работите заедно, са:

  1. Поговорете и намерете причината за ревността му. Може би причината за поведението му се крие в миналото му, когато бивш партньор, приятел, близък от семейството е измамил доверието му.
  2. Запознайте партньора си с приятелите си мъже, неговото сприятеляване с тях ще му покаже, че нищо не го застрашава.
  3. Говорете откровено с него, обяснете му, убедете го,че сте уморена от неоснователната му ревност.
  4. Сменете си местата. Звънете му често, питайте го къде е, с кого е, запълнете пространството около него с Вас.
  5. Ако съпругът Ви не успее да се справи с чувствата си, настоявайте за семейна или индивидуална психотерапия.

Мила Л., разбирам колко е трудно това, което се случва в живота Ви. Във въпроса си Вие пишете, че често се е стигало и до агресия във взаимоотношенията Ви, затова е добре да помислите и претеглите всички аргументи „за” и „против”дали да опитате отново или да останете разделени. Смятам, че за съпруга Ви е добре да посещава специалист и на този етап за Вас е по-добре да сте разделени. Независимо от това обаче можете да работите над връзката и взаимоотношенията си.

Желая Ви успех!

Задайте своите въпроси към психолог Кремена Ненкова тук