Dama.bg ви дава възможността да получите професионален психологически съвет за своите проблеми - задайте въпросите си към психолога Кремена Ненкова, която всеки понеделник ще ви дава персонални отговори и насоки.

Здравейте! Аз съм на 21 години, имам приятел от 2 години и половина, но в последно време много често се караме, предимно заради моята голяма ревност. Не ми е давал повод да се съмнявам в него, но въпреки това ревността ме изяжда отвътре, не знам как да се справя. Не искам да го загубя, не искам любовта ни да угасне. Благодаря Ви много предварително!

Т. 

 

Здравейте Т.,

Ще започна с това, което първо ми направи впечатление в  писмо Ви, а това е изречението: „Не искам да го загубя, не искам любовта ни да угасне.” Прекрасно е, защото в тези думи има обич, има желание за промяна. Прекрасно е също, че млада дама като Вас осъзнава, че има нужда да работи върху връзката си и да я развива. 

В нашия живот ревността е често срещана емоция, която се свързва с негативни мисли, страх, притеснение да не ни отнемат, да не загубим нещо или някого в живота си.  Най-често ревността се проявява във взаимоотношенията между мъжа и жената, но я виждаме и в други ситуации, дори и в най-ранна детска възраст, когато в семейството се появи по-малкото братче или сестриче. 

Често съм чувала изказвания от рода на „Щом не ме ревнува, значи не ме обича.” А дали е така? Дали любовта и ревността вървят ръка за ръка? Всъщност, ревността няма много общо с любовта, а по-скоро ревността е страх от загуба, страх да не бъдем изоставени. Човекът, който ревнува, се стреми да задържи близо до себе си другия и то на всяка цена, започва да контролира живота му, понякога се стига до абсурди. По този начин човекът, който ревнува,  обезценява на първо място своя живот и способността си да е самостоятелен,  да се грижиза себе си, да прави добри и важни неща за себе си.

Аз свързвам ревността и с неувереност, липса на самочувствие и усещане за собствената си значимост и най-вече с липса на доверие. Нямам ти доверие, но нямам доверие и на себе си – че съм важна, значима, че струвам, че заслужавам да си с мен, че има причина да ме обичаш. 

Постоянната и силна ревност е индикация, че съществува сериозен проблем  или в отношенията на двойката, или вътре в човека.

Не мисля, че има универсална рецепта как да спрем да ревнуваме. За всеки от нас този път е различен, но на първо място това е да признаем пред себе си, че изпитваме това чувство, както сте направила и Вие. Съветвам Ви, обаче, данаправите и следващата стъпка, а именно, опитайте се да определите наистина ли съществува повод за ревност във Вашата връзка. Възможно е Вашите отношения, в сравнение с по-ранен период, да са претърпели промени. Може би по някаква причина прекарвате по-малко време заедно, говорите по-малко за чувствата си. Ако помежду Ви я няма предишната близост, е нормално да се опасявате, че между Вас нещата не вървят, но това може да се дължи и на напълно обективни причини

Понякога хората се концентрират прекалено много върху отношенията си, забравят себе си и започват да възприемат партньора и себе си като едно цяло. Ако това е Вашият случай, опитайте се да се отделите, да  намерите интересни за Вас само Ваши занимания. А ако се чувствате неуверена в себе си, ако се страхувате, че партньорът Ви ще открие всичките Ви недостатъци и ще си тръгне от Вас, осъзнайте, че в момента той е с Вас, което значи, че нещо във Вас го привлича и го кара да се бори за Вас и Вашето щастие. Помнете, че ако човек иска да изневери на някого, то той ще намери начин да го направи. Невъзможно е да контролирате всяка крачка на човека до себе си.

В своята книга „Пътят на самозависимостта”  Хорхе Букай казва: „Първият крайъгълен камък на самозависимостта – това е любовта към себе си, същата любов, за която говори Жан Жак Русо. Този здравословен егоизъм, както обичам да го наричам без заобиколки, включва способността ми да обичам и уважавам, осъзнаването на собствената ми стойност и гордостта, че съм този, който съм.”

Мила Т., помислете доколко усещате връзка със себе си, доколко обичате и уважавате себе си, доверявате ли се на себе си, създала ли сте собствено пространство в своя живот – свои приятели, интереси.  Изключително важно за всеки един от нас е да се научим да ценим себе си, да се харесваме и да умеем да си прощаваме, да усещаме своята уникалност и неповторимост. 

Помислете върху тези насоки и поговорете с приятеля си, споделете му своите усещания. Заедно ще намерите най-правилния път да победите страховете си. Не позволявайте на ревността да разруши връзката Ви!

Задайте своите въпроси към психолог Кремена Ненкова тук