Винаги съм харесвала Ричърд Гиър. Не само заради усмивката и огънчето в очите му. А защото усещах, че под красивата външност на този харизматичен мъж се крие дълбока душевност, някаква особена извисеност, одухотвореност... Наскоро попаднах на един текст, който окончателно затвърди убеждението ми. Искам да споделя с вас един вълнуващ и изпълнен с мъдрост урок по щастие от Ричърд Гиър, който днес празнува своя 68-ми рожден ден...

Но преди това вижте как започва всичко...

Някои от вас може би знаят, че Ричърд Гиър е будист. В едно свое интервю актьорът разказва, че се запознава с будистката философия, още докато е на двайсет и няколко. Спомня си, че се е намирал в труден период от своя живот.

„Чувствах се наистина нещастен. Задавах си въпроса какъв е смисълът изобщо да живееш. Тогава, осъзнавайки, че трябва да намеря отговора вътре в себе си, започнах да чета. Четях всичко. Така попаднах на книги за будизма. И нещо в мен се отключи...”

Започва да се занимава с дзен медитации, среща се с първите си духовни учители. По това време е на 24. Спомня си, че понякога прекарва дни в малкия си апартамент, единствено и само медитирайки.

„Усещах, че духовните практики винаги са били вътре в мен, част от мен.”

Няколко години по-късно се среща и с Далай Лама в Индия.

„Когато разбра, че съм актьор, той ме попита: „И така, когато играеш тъжна роля, тъжен ли си наистина? Когато играеш гневна роля, гневен ли си наистина?” Аз му дадох някакъв типично актьорски отговор, че за да съм добър в професията си, трябва да изживявам всичко, което изигравам. Той ме погледна право в очите и се разсмя. Искрено. Смееше се, че вярвах, че емоциите са истински, че се опитвах упорито да повярвам, че гневът и тъгата са истински...”

Урок по щастие

„Има едно изключително мощно упражнение, което в същото време, е наистина просто и което започнах да използвам преди много, много години. Когато срещах някого по пътя си, било то човек или насекомо, първата мисъл, която му отправях, беше: „Желая ти щастие!”. Но най-важното е, че го пожелавах искрено. Правя го и до днес. Това напълно променя енергийната връзка между теб и този човек. Казвам го от опит. Знам, че понякога е много трудно, особено когато срещу теб се изправи неприятел или се озовеш в наистина тежка ситуация. Но тогава, именно тогава, ти можеш да потърсиш тишината. Да потърсиш покоя. Да освободиш повече пространство около себе си. Да се погледнеш отстрани. И когато видиш как негативната емоция се готви да изскочи, можеш да я трансформираш, да не й позволиш да превземе душата ти. И ето как постепенно започваш да се учиш да виждаш нещата такива, каквито са. Да ги приемаш. И гневът към другите, към теб самия, се трансформиа в любов. И приемане. В разбиране.

„Желая ти щастие!”

Опитайте го и ще видите как всичко в живота ви ще се промени!”