В България традиционно приемаме, че тиквата е вкусен зеленчук, който си отива печен на фурна с мед, захар и ядки, става чудесна плънка за баници и кексове и в краен случай за супа. Това любимо лакомство е достъпно през късната есен и зимата, когато почти не са останали никакви други свежи продукти. 

Тиквата обаче има много повече приложения в кулинарията и една от най-добрите комбинации, в които участва е с ориз и салвия. Сладостта и възможността да бъде подлагана на всякакви кулинарни манипулации е разкрита в следващата рецептата.

Съставки за 4 порции:
1 ч. ориз за ризото
700 г. тиква, нарязана на малки парчета
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 ч.л. салвия (прясна или сушена)
50 мл. бяло вино
Черен пипер, сол
пармезан за по желание (може да се замени с натрошени ядки)

Тиквата се сварява със салвията в 1 л. вода. Оцежда се, като бульонът се запазва. В него се разтваря 1 кубче био бульон, по желание за по-наситен вкус. Тиквата се намачква на пюре. В тенджера с малко зехтин се задушават намачкан чесън и ситно нарязан лук. Слага се оризът и се разбърква добре. Когато започне леко да залепва и е попил мазнината, се налива бялото вино. Когато то се абсорбира се слага 1 чаша от бульона на тиквата. Оставя се леко да попие и се слагат още 2 чаши бульон на малки порции, при непрекъснато разбъркване, за да не залепне.

След като оризът започне да омеква се слага пюрето от тиква. Сместа се готви до пълното омекване на ориза. Добавя се малко прясна салвия, пожелание. Подправя се с черен пипер. Сваля се от котлона и се добавя настърган пармезана или натрошените ядки. Сервира се веднага.

Плюсът на тази рецепта е, че може да бъде леко запечена и на фурна. Ако обичате ориз, който е по хрупкав на вкус, сложете готовото ризото в тавичка, намазнена с малко масло. Печете между 10 и 15 минути на умерена фурна, като следите ястието да не изсъхне. Отново е добре да се консумира топло.