Рожденият ден е дългоочакван празник за малки и големи. Ден, който се свързва с много радостни емоции, семейство, приятели и подаръци.


За 23-годишната Амелия рожденият ден на едногодишния й син, освен лично щастие предизвиква и силно милосърдие и желание светът да бъде по-добър – не само за нейното дете, а поне за още няколко мъничета.
Амелия знае, че има деца, които нямат късмета на нейното бебе – да растат обгрижвани и обичани в собственото си семейство и всеки ден да получават милувките на мама и тати, топлите прегръдки и радостта в очите им.

Тя знае също, че има една Семейна къща, която се грижи за изоставените бебета така, както тя самата се грижи за собственото си дете и решава, че трябва да им помогне - на Семейната къща и на бебетата, които са там и чакат своето истинско семейство.
И така празника на малкия си син Амелия посвещава на 6 други деца – до този момент непознати за нея, но много близки до майчиното й сърце. Това са бебетата, за които фондация „За Нашите Деца“ се грижи в своята Семейна къща.
С наближаването на рождения ден Амелия призовава своите приятели вместо подарък за нейното дете, да направят дарение за бебетата от Семейна къща. Така семейството и приятелите й откликват и за малчуганите от къщата са събрани много нужни за ежедневието детски продукти - храна, пелени, бебешка козметика, дрешки, играчки и финансова помощ.

Амелия посети Семейна къща, за да направи дарението за малчуганите там. Поговорихме си с нея за добротата, мотивацията, съпричастността и другите ценности, които са я подтикнали да помогне на фондация „За Нашите Деца, посвещавайки личния празник на сина си на една толкова благородна кауза.

Разкажете ни как и кога се запознахте с дейността на фондация "За Нашите Деца"?
За мен, моето семейство и нашите приятели първият рожден ден на детето ни се превърна в едно още по-значимо събитие, знаейки, че всички подаръци и средства ще бъдат дарени за кауза, която подпомага дечица без семейство, за които Вашата фондация се грижи. За Вашата организация научих преди около 2 години чрез публикация на моя приятелка в социалните мрежи, която беше доброволец при Вас. Темите и каузите, с които се занимавате, ме развълнуваха и така се присъединих към страницата Ви във facebook. От тогава се интересувам и следя дейностите, с които помагате на децата в България.

Какво Ви мотивира да подкрепите точно нашите каузи и как избрахте да празнувате "Рожден ден с кауза"?
Каузите, които подкрепяте, ме трогнаха много. Първоначално се срещнах с представител от Вашия екип и подпомогнах фондацията със скромно дарение. Така разбрах за Вашата Семейна къща и идеята ме впечатли. Тогава бях бременна и каузата ме докосна лично. Представих си какво е едно дете да няма семейство, което да се грижи за него, и реших, че трябва да подкрепя точно тази кауза. Когато наближи първият рожден ден на детето ми, бях сигурна, че този празник може да бъде по-специален и нетрадиционен. Детето ми има всичко, което му е нужно – материално и емоционално. Затова заедно със съпруга ми решихме, че можем да помогнем и на други деца да изпитат радост и удовлетворение въпреки липсата на семейство.

Прекрасно е, че има хора като Вас, които откликват на нашите инициативи
с цялото си сърце. А какво получи Вашето дете на своя първи рожден ден?
Той беше обсипан с много радост за своя празник от всички гости. Не му липсваха и подаръци – баба и дядо му подариха една голяма кола, кръстницата му също имаше приятна изненада за него. Най-важното е, че благодарение на събраните дарения други дечица ще бъдат зарадвани. Въпреки че той все още не разбира, след години ще може да се чувства щастлив и пълноценен, допринасяйки за тази добра кауза.

Това със сигурност ще бъде събитие, с което синът Ви ще се гордее след време. С празнуването на "Рожден ден с кауза" Вие възпитавате не само Вашето детенце, но и Вашите приятели, които са откликнали на инициативата. Каква беше тяхната реакция и бяха ли изненадани?
Първоначално бях притеснена дали ще разберат, тъй като в последния
момент раздадох поканите, в които беше написана идеята на събитието. Всички хора откликнаха и донесоха много неща, които да бъдат дарени. Почувстваха се съпричастни към мисията на фондацията. Заедно успяхме да съберем 30 пакета пелени, 30 детски пюрета, 12 кутии мляко, 16 детски каши, 6 броя шампоани, 30 пакета мокри кърпи, дрехи, обувки, играчки, ваучери и финансова помощ. Знаем, че това дарение ще подпомогне Семейна къща в техните ежедневни грижи за децата, но и че не е достатъчно. Затова сме решени в бъдеще да подпомагаме както финансово, така и чрез доброволчество с грижи за дечицата. Съпричастността на нашите приятели ни показа и колко много държат за нас, за което искрено искам да им благодаря.

На какво искате да научите детето си?
Искам да го науча на първо място, че всички сме хора и заслужаваме да бъдем обичани и да обичаме. Това го показват най-ясно децата – те винаги се смеят, имат нужда от грижи, прегръдки и истинска любов. Навлизайки в света на възрастните, още в момента на проговарянето, децата започват да откриват и не толкова добри неща като завист, гняв, омраза. Но аз искам да го науча, че хората не трябва да бъдат лоши, а трябва да се уважават и отнасят с добрина един към друг. Да помагаш на хората е нещо красиво и възвишено, за което не трябва да се очаква отплата. Нека помагаме от сърце!

В момента се намираме в нашата Семейна къща заедно с децата, които подкрепихте. Какви са Вашите емоции и как се чувствате тук?Изключително съм впечатлена от мястото и условията, в които работите и се грижите за бебетата. Сигурна съм, че е много трудно да се справяте едновременно с толкова деца, но мога да твърдя, че успешно изпълнявате своята мисия. Надявам се възможно най-скоро за тези деца да бъдат намерени семейства и дом, за да имат едно пълноценно детство. Но до тогава грижите, които полагате за тях, ще бъдат тяхната радост. Децата се прекрасни и би било хубаво, ако все повече изоставени бебета имат възможността да живеят в подобни условия, а не да бъдат в институции, лишени от внимание и грижа.

Какво е Вашето пожелание към децата от Семейна къща?
Пожелавам на всички да намерят своето семейство, за да може един ден да създадат свой собствен дом, изпълнен с хармония и любов. И никога да не се разделят и да обичат децата си, защото те са светлината на този свят!

Публикацията е част от медийното партньорство на Dama.bg и фондация "За Нашите Деца". Повече за инициативите им и как да ги подкрепите, можете да откриете тук