Днес на 3 април, „бащата” на инвитрото в България, доц. Атанас Щерев, празнува своя 70-годишен юбилей. Това е повод да се обърнем назад във времето, за да си припомним какви са били първите стъпки, за да се постигне раждането на бебе в много семейства, страдащи от репродуктивни проблеми.

Технология за създаване на радост

През 2015 се навършват 27 години от първата успешна инвитро процедура в България. Първото „бебе в епруветка” у нас се появява на бял свят през 1988 г., благодарение на екипа на доц. Атанас Щерев. През изминалия над четвърт век асистираните репродуктивни технологии са помогнали на хиляди български семейства да сбъднат мечтата си да станат родители. По последни данни всяка година между 5-7% от бебетата, които се раждат у нас, са заченати в следствие на процедура по асистирана репродукция.

Първите стъпки

Първите постигнати „бебета в епруветка” са дело на доц. д-р Атанас Щерев и ползотворната му съвместна работа с биолога проф. Илия Ватев и акушер-гинеколозите д-р Йосиф Димитров, д-р Валентин Лачев, д-р Владимир Янков и др. Приложението на инвитро методиката в България е белязано в началото от много трудности като отсъствие на практически опит, липса на специализирани консумативи, недостиг на качествено оборудване и апаратура и др. Доц. Щерев си припомня как той и неговите колеги постигат огромен напредък чрез упорит труд, чрез запознаване от публикации с опита на западните пионери на инвитро лечението, чрез голяма доза сърцатост и иновативност за сглобяване на необходимия инструментариум често от подръчни материали. През 1987 г. се поздравяват с първите бременности след успешни ин витро процедури, децата, от които се раждат през следваща 88-ма. Все пак успешните случаи в първите години от приложението на технологията у нас са били 3-4 годишно, докато в момента само в Медицински комплекс „Д-р Щерев” са няколкостотин ежегодно. Благодарение на пионерското усърдие, находчивостта и упоритостта на доц. Щерев в наши дни у нас инвитро методиката вече е наложена в България като успешна възможност за лечение на безплодие, съобразно най-високите европейски и световни стандарти.

Намесата на съдбата

Успешното развитие на инвитро технологията у нас преминава през перипетии и една любопитна история. Въпреки, че процедурите водят до бременност и през 1988г. се раждат първите „бебета в епруветка“, възникват някои административни пречки, които заплашват развитието на методиката у нас. Наложените в края на 80-те години на миналия век препятствия могат да забавят напредъка в сферата на асистираните репродуктивни технологии и да лишат много двойки с репродуктивни проблеми да сбъднат мечтата си да имат собствена рожба.

Няколко месеца след като е спряна инвитро дейността на доц. Щерев, при него идва на преглед пациентка с репродуктивен проблем, който би бил решен единствено чрез приложение на новата методика. Той обяснява, че няма как да се извърши инвитро оплождане и да й се помогне, поради наложената забрана.

Пациентката обещава на доц. Щерев, че ще се застъпи за него и той ще получи необходимото разрешение, за да може в България да се прилага инвитро технологията. Минава само един ден след прегледа и доц. Щерев получава обаждане, което в бъдеще променя живота на много семейства. Дадено е разрешение да се продължи работата по развиване на инвитро методиката в България. В последствие се оказва, че младата жена, работи като сервитьорка, но не при кого да е, а при самия Тодор Живков.

Благодарение на доброто стечение на обстоятелствата много двойки с репродуктивни проблеми са успели да чуят благата вест, че ще стават родители. Спомняйки се за първите процедури у нас „бащата” на инвитрото у нас казва: "Днес е възможно от епителни клетки да се направи яйцеклетка или сперматозоид или пък да се създаде поколение от генетичен материал на трима родители, за да се избегнат определени аномалии. Това са свръхнови и експериментални технологии. Повечето хора се съмняват в нея точно както не вярваха и инвитро оплождането в зората на неговото приложение у нас през 1982-84 г. Днес обаче в световен мащаб вече са родени милиони бебета, благодарение на инвитро методиката."