С настъпването на пролетта сякаш всичко става по-красиво, дори и хората, чиито погледи ненадейно започват да виждат малките неща в живота. Има моменти, в които ароматът на едно почти незабележимо цъфнало цвете може направи деня ти по-хубав.
 
Дните на хората в Япония вече със сигурност са много по-позитивни, ароматни, красиви и пълни с енергия, благодарение на едно изящно чудо на природата, наречено сакура. Става дума за японската череша или вишня, която на пръв поглед е просто едно дръвче, но всъщност е символ на тамошната култура, на характера на местните жители, на Япония като цяло.
 
 
Сакурата е много старо дърво, което още в древността е било слабост на японците. Красотата, която се създава благодарение на цветовете й, е неописуема. Гледките са невероятни, а мирисът – сладък, топъл, нашепващ нежни слова за радостта, любовта, живота. За съжаление, цветовете на сакурата са изключително нежни и биват лесно събаряни от вятър или дъжд, но затова пък са много.
 
Дръвчетата цъфтят през средата на март и украсяват короните си с всички нюанси на розовото. Първи на изумителната гледка имат възможност да се радват жителите на Токио, а до края на март – хората във всички краища на Япония. Растението е символ на събуждането на природата за нов живот, на нейната промяна и неземна красота. Когато краят на пролетта настъпи, розовите цветове падат на земята и образуват нежен килим, а голите клони ги следват, отразявайки се в сенките. Цялата тази картина наподобява един омагьосан кръг - живот-смърт–живот. 
 
 
Съществува красива традиция, наречена „Hanami”, която е свързана с първия работен и учебен ден през април, след празниците. Често те съвпадат с разцъфването на сакурата. Хората бележат този ден с пикници под приказните дървета. Обичаят се създава още през 8-ми век.
 
 
Сакурата е част от редица японски анимета, филми, изкуства, манга. Тя неофициално се смята за националното цвете на страната. Може да се срещне и в някои други държави, но в страната на изгряващото слънце, тя е едно от чудесата на природата, пред което всеки онемява.