Интересна идея за коледната трапеза е тази салата „коледен венец“. Оформена като коледен венец, тя ще впечатли гостите ти не само с външния вид, но и с вкуса си. Ние от Dama.bg те съветваме да я опитате.

Продукти за основата на салатата:

250 грама моцарела
1 голям домат
600 грама чери домати
2 с.л. зeхтин
1 клонче пресен розмарин
2 с.л. балсамов оцет
2 скилидки чесън
1 ч. л. захар
сол и черен пипер на вкус

Продукти за пестото:

1 връзка пресен босилек
1 скилидка чесън
2 с.л. настърган пармезан
2 с.л. кедрови ядки
5-6 с.л. зехтин
сол на вкус

Приготвяне:

Нека започнем с моцарелата. Направете малки топчета, които имитират снежни топки. Лесен трик, за да ги оформите по-лесно, е да затоплите първо сиренето за няколко секунди в микровълновата фурна. Не се притеснявайте – моцарелата не е гореща, а само топла. Няма да се изгорите.

За приготвянето на чери доматите първо загрейте 2 с.л. зeхтин в тиган на котлона. Добавете разрязаните наполовина домати, захарта, оцета и бъркайте. Нарежете чесъна на тънки филийки и розмарина на ситно. Прибавете ги в тигана и овкусете със сол и пипер. Нужно им е само няколко минути, за да са готови. Оставете ги да се охладят.

С пестото ще овкусите чудесно моцарелата и доматите. Сложете в блендер 2/3 от листата босилек заедно с чесъна, пармезана и кедровите ядки. Налейте зехтина и овкусете със сол. Пасирайте всички съставки. Същият резултат ще се получи, ако направите сместа и в хаванче.

Декориране:

За да оформите салатата, първо подредете големия домат, нарязан на филийки в подходяща чиния така, че да оформи венец. Върху тях поставете изстиналите чери домати и топчиците моцарела. С пестото направете така, че да имитирате зелени ленти. Украсете отгоре с останалия пресен босилек.

Източник: Вкусно с Йоли