След историята с цвета на роклята, който се превърна в тотален хит и буквално разедини потребителите на няколко групи, според това какво виждат, стана ясно, че възприемането на един цвят за много от нас си е трудна работа. Всъщност това колко различни оттенъка на един цвят виждаме, зависи от това как и колко рецепторите ни възприемат цветовете в спектъра. Тестът на професор Диана Дервал доказва това със следната най-обикновена картинка.

Единственото, което трябва да направиш е да преброиш колко нюанса виждаш на следващата снимка и след това да разбереш какво означава това:

По-малко от 20:

Ти си дихромат, което означава, че имаш само два вида конуси в очите си, които разпознават цветовете. "Но не се притеснявайте, доближавате се до нашите най-добри приятели кучетата", шегува се професорът. Хора като теб е напълно възможно да се обличат само в черно, бежово или синьо. Не се притеснявай, защото 25% от хората днес са точно като теб.

От 20 до 33:

Ти си трихомат, което означава, че имаш три вида конуси (можеш добре да различиш нюансите на лилаво, синьо, зелено и червено). Всичко е наред, защото в тази категория влизат близо 50% от населението на планетата.

От 33 до 39:

Ти си тетрахромат. Честито, ти имаш цели четири вида конуси и възможността да виждаш повече от цветовете на спектъра. Факт е обаче, че шансовете ти да различиш жълтото са почти нулеви, което предполага и защо в гардероба си нямаш дрехи от този цвят. Точно 1/4 от хората са като теб.

Повече от 39:

Би ли направила теста отново... Истината е, че цветовете наистина са 39, но на екрана могат да се видят ясно само 35 (за разлика от хартиената версия).

А колко ли цвята виждат твоите приятели? Покажи им този тест и сравнете резултатите си. Може би през целия си живот си си имала работа с тетрахомати и дори не си предполагала...

Източник: Adme