Страстта, която гори в началото на отношенията, след години или дори месеци
угасва. Могат ли отношенията между двама влюбени да са пълноценни без интимна близост? Защо сексът изчезва и как да го върнем? Ще потърсим отговорите заедно с помощта на експерти.

Има ли проблем?

Сексолози и специалисти по семейните отношения са убедени: здравата и
хармонична връзка е възможна само тогава, когато взаимодействието между
партньорите е изградено във всички сфери. Щом в някоя сфера, било то интимни отношения, общуване, материални или битови въпроси, нещо не върви както трябва, то и отношенията ви с половинката  се влошават. Затова „всичко е чудесно” в останалите сфери е просто самозаблуда. „Ако партньорите не са удовлетворени един от друг, не се разтоварват от секса , то в отношенията им се натрупва напрежение и е въпрос на време то да доведе до нервен срив. Поради взаимни обиди хората престават да общуват помежду си, неизбежно се появяват проблеми с физическите и емоционални отношения. Липсата на оргазъм провокира появата на такова количество заболявания, че може да се превърнете в постоянен клиент на хората с бели халати. И все така липсата на интимна близост създава психологическа пропаст между двойката”, споделя секс-треньорката Екатерина Любимова.

„Ако игнорираме сексуалната сфера, не бихме могли да създадем семейство", потвърждава психологът и сексолог Евгени Хохлов. "Могат да се създадат съседски, партньорски или някакви други отношения. Интимната връзка сближава, а ако я няма, трябва да се замислим дали можем да наречем такива отношения семейни?”.

И така, проблем има. Как да го решим?

Всичко зависи от конкретния случай.

Ако жената не иска секс

Случва се близостта да не носи удовлетворение на жената и тя се съгласява само, за да угоди на партньора си. Тази ситуация е опасна и за двамата: мъжът чувства неискреност, а жената възприема секса като вид насилване. И като резултат се чувства използвана. Ако влечението отсъства напълно, това може да е сигнал за здравословни проблеми, в частност може да е свързано с дисфункция на щитовидната жлеза. Друга причина може да е синдромът на хронична умора. Ако жената е подложена на постоянен стрес на работа, а вкъщи върши сама цялата домакинска работа, не е чудно, че вечерно време не й остават сили за интимна близост.

Какво да правим?

Убедете се, че нямате хормонални проблеми. Ако със здравето ви всичко е наред и всичко се дължи на умората, помислете как бихте могли да се разтоварите. Жените често се натоварват повече отколкото е необходимо, гордеейки се със собствения си героизъм и предполагайки, че никой не би могъл да се справи с работата по-добре от тях. Оставете настрана перфекционизма и прехвърлете част от домакинската работа на другите членове на семейството. Ако смятате, че проблема е в мъжа, в неговото поведение по време на близостта ви, тогава се налага да поемете юздите. „Преди всичко не бива да седите и да чакате, кога инициативата по този въпрос ще я поеме половинката ви. Мъжът, като правило, е прагматичен. Той запомня успешната „схема” за секс, сюжетът, който навремето е допаднал на партньорката му, и подсъзнателно отбелязва, че именно тази схема ще работи винаги и със сигурност. И я повтаря всеки път. За него всичко е чудесно, той е намерил „верния начин”. Той не може да разбере, че жената е устроена по различен начин, за нея са важни емоцията, новаторството, самият процес, все пак възбудата й е свързана с емоциите, които получава. Мъжът не може да разбере, какво се е объркало. Затова изходът е само един – говорете!” – съветват специалистите.

Най-важното е да споделите тревогите си така, че да не обидите любимия. Обяснете на избраника си, какво именно желаете от него: ласки, грубост… Може би искате да опитате други пози и да получите нови усещания. Единственото правило е да не съдите и да не давате оценки, а да споделите желанията си. И разбира се, не подхващайте подобни разговори по време на секс, в противен случай партньора ви ще започне да го свързва с чувство за вина.

Ако мъжът е изгубил интерес 

Безспорно е много обидно, когато най-близкият човек изведнъж се дистанцира от вас. Прието е да се смята, че мъжът губи интерес към жена, която не се
грижи за себе си и не е привлекателна. Но всъщност причините може да са други. „Има много варианти за това, защо жената спира да бъде привлекателна", разказва Евгени Хохлов. "Възможно сте спрели да
излъчвате женственост. Вероятно за вас сексът вече не е нещо необходимо. Най-вероятно твърде много сте се увлекли с възпитанието на децата и съпругът ви вижда във вас майка, а не възлюбена”.

Какво да правим?

Анализирайте поведението си и разберете, какво се е променило във вас от последния път, когато съпругът ви е бил луд по вас. „Обърнете внимание на това, дали сте все така весели и щастливи като онзи път, когато ви е желал? Дали изглеждате така, както преди (не става дума за фигура и къси полички, а за маниери, поведение, жестове)? Обсъдете откровено с мъжа си, какво ви притеснява. А ако проблемът е по-дълбоко отколкото сте предполагали и не можете сами да го разрешите, редно е да се обърнете към специалист. Това ще е най-добрият и ефикасен начин да върнете радостта от телесна близост в семейството”, съветва Евгени Хохлов.

Екатерина Любимова предлага по-активни действия и усвояване на нови техники: „Да спасят угасващото желание при двойката са способни само новите сексуални усещания и впечатления. Това може да е някаква нова техника, нова поза, нов вид секс. Това, което още не сте пробвали. Представете си реакцията на мъжа, когато неочаквано му предложите да пробвате нещо шокиращо откровено. Особено, ако винаги сте практикували само мисионерската поза. Да, той ще е в шок, той ще е възбуден, той ще иска незабавно да правите секс!”

Автор: Евгения Генчева