Възможно е в шестия месец да се усеща умора. Време е да започнете да си почивате повече и да се грижите повече за физическото ви благополучие.

Развитие на плода

Бебето тежи около 700 грама с дължина около 22 сантиметра. Реагира на звукови и тактилни дразнители. Вдишва и издишва, въпреки че дробовете му не са напълно развити. Може да хълца и да си смуче палеца. Детето чува шумове около себе си, въпреки че са заглушени от водата. Също така се вслушва в гласове и може да ги разпознае. Харесва музика. Може да разграничи светлината от тъмнината. След 24-та седмица, в случай на преждевременно раждане, има шанс да оцелее.

Неговото малко сърце може да се чуе от бащата, ако той си прилепи ухото на правилното място върху корема на майката.

Какво се случва с жената?

Теглото на корема може да причини дискомфорт в ставите, врата и гърба. Масажите са от съществена помощ при облекчаване на мускулите. Важно е кръвното налягане да се поддържа под контрол и да се правят предписаните от лекаря изследвания. Може да се появят циркулационни нарушения, особено ако е лято, както и малки разширени вени и хемороиди. За да се улесни циркулацията, опаковки със студена вода върху глезените и коленете, могат да бъдат полезни. Боровинките и гроздето също помагат за циркулацията.

Шестият месец от бременността завършва на 26-та седмица и 2-я ден (26+2).