Вижте защо толкова много здравни експерти от цял свят препоръчват да включим тези шест семена в нашата дневно меню. Независимо дали ще поръсим закуската с тях, или ще ги хапваме като лека закуска по време на работа, няма да сбъркаме, ако им се доверим повече.

Семена от чиа

Чиата съдържа:

2.5 пъти повече протеини от фасула
3 пъти повече антиоксиданти от боровинките
3 пъти повече желязо от спанака
6 пъти повече калций от млякото
7 пъти повече витамин С от портокалите
8 пъти повече омега-3 от сьомгата
                                                                     10 пъти повече фибри от ориза
                                                                     15 пъти повече магнезий от броколите

Чиа семената са безлутенови. Намаляват риска от диабет и сърдечни болести, редуцират ставните болки, помагат за намаляване на теглото и дават огромна енергия.

Ленено семе

Използваното от времето на Хипократ ленено семе вече столетия пази своята непоклатима репутация на едно от най-мощните средства за лечение. Тя се дължи в голяма степен на ценните му съставки. Лененото семе може да се похвали с богато съдържание на омега-3 мастни киселини, алфа-линоленова киселина, лигнани и фибри. Всички те правят от лененото семе страхотно противовъзпалително средство. То е безупречен борец срещу свободните радикали, а проучванията показват забележителни разултати при потувашаването на симптомите на рак, особено на простата и на дебелото черво.

Лененото семе потиска покачването на нивата на липиди в кръвта след хранене. Също е много ценно при отслабване, тъй като засища и потиска апетита. В народната медицина лененото семе се използва при кашлица като отхрачващо и противокашлично средство. Назначава се и като слабително средство при запек, както и при хроничен колит.

Тиквено семе

Печените тиквени семена са изключително вкусни, но в суров вариант те имат много по-висока хранителна стойност. Можете да ги добавите към любимата си салата или в купичката си с кисело мляко. Причините да го сторите са много.

Тиквените семки са единствените семена на алкална основа, а в силно киселинната среда, в която живеем, това е голямо предимство. 100 грама тиквено семе осигуряват 54 процента от дневните нужди на протеин. За тези, които искат да поддържат добри нива на витамин B комплекс, могат да се доверят на тиквеното семе. То е богато на тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина, витамин В-6 и фолати.

Ако пък сте изпаднали в апатия или дори депресия, тиквеното семе може да ви е пръв помощник в преборването им благодарение на аминокиселината си L-триптофан. Тя насърчава тялото да произвежда хормон серотонин, известен със свойствата си да подобрява настроението, да намалява симптомите на депресия и да осигурява дълготраен и спокоен сън.

Тиквените семки се отличават с висока концентрация на магнезий, който е от съществено значение за поддържане на енергийните нива и здравето на организма. Само половин чаша сурови тиквени семена осигурява почти 100 % от препоръчителната дневна доза магнезий. Не на последно място редовният прием на тиквено семе предотвратява образуване на камъни в бъбреците, повишава имунитета, регулира инсулина и бори и най-упоритите паразити.

Сусамово семе

Сусамът е сред най-старите подправки и семена, използвани от човека. Той е ценен източник на калций, магнезий, желязо, фосфор, витамин В1, цинк и фибри. В допълнение към тях сусамовото семе съдържа две уникални съставки – сесамин и сесамолин. И двете принадлежат към групата фибри, наречени лигнани и помагат за понижаване на нивата на холестерол, предпазват от високо кръвно налягане и увеличават запасите от витамин Е. Сесаминът предпазва също така черния дроб от окислително увреждане и понижава риска от множествена склероза.

Слънчогледово семе

Слънчогледът е отличен изотчник на витамин Е, основният мастноразтворим антиоксидант в тялото. Витамин Е обикаля тялото ни, пречиствайки го от свободните радикали, които в противен случаи застрашават молекулярната структура на организма ни, тоест клетъчните мембрани, мозъчните клетки и холестерола. Съдържа също така огромно количество фитостерол, който редуцира нивата на холестерол, засилва иммуната система и понижава риска от ракови образувания.

Слънчогледът е благословен и с големи запаси от магнезий, който редуцира симптомите на астма, предпазва от мигрена, сърдечни удари и високо кръвно.

Конопено семе

Конопеното семе съдържа всички 20 аминокиселини, включително онези девет, които телата ни не могат да произведат. Редовният прием на конопено семе спомага за намаляването на нивата на холестерол в организма. Препоръчва се като храна, която подпомага превенцията на сърдечен удар.

Подпомага доброто функциониране на имунната система благодарение на протеина едестин. Стимулира храносмилането. Конопът осигурява големи количества разтворими фибри, които поддържат храносмилателния ви тракт здрав и чист, а при редовна консумация води до намаляване на теглото.

Конопеното семе съдържа редките гамалинолееви киселини, които имат облекчаващо действие при заболявания като ревматичен артрит и диабетични невропатии. Проучванията показват, че високото съдържание на стероли и антиоксиданти в конопа са предпоставка за превенцията на рак на дебелото черво, на простатата и на гърдата. Конопените семена имат облекчаващ и успокояващ ефект при ПМС.

Когато се използва редовно върху кожата под формата на олио, ще забележите значително подобрение на симпомите на сухота, псориазис, екзема и нерводермити. В козметичните продукти конопеното масло намира широко приложение заради противовъзпалителното и подмладяващо действие. Противодейства на кожните възпаления, а съдържащите се в него антиоксиданти предпазват от увреждане на тъканите и предлагат известна защита срещу UV лъчението.

Източник: Rurevital