Краят на ежедневните инсулинови инжекции за страдащите от диабет е близо – учените откриха, че е възможно в рамките на година да се възстанови производството на инсулин, като се стимулира имунната система.

Милиони хора по света страдат от диабет тип 1 и се налага да си инжектират инсулин всеки ден, за да държат по контрол нивото на кръвната си захар.

Това заболяване атакува клетките в панкреаса, които отделят инсулин. В телата на здравите хора има милиарди клетки (Т-клетки), които предпазват клетките, които отделят инсулин, но хората с диабет от тип 1, не разполагат с достатъчно.

Учени от Калифорнийския университет и Йейл доказват, че Т-клетките могат да бъдат отстранени от тялото, умножени до 1500 пъти в лабораторни условия и да бъдат върнати в кръвообращението, което би възстановило нормалната функция на организма. Експеримент с 14 души доказва, че тази терапия е безопасна и ефектът й продължава около една година.

„Това наистина може да промени живота на много хора“, казва доктор Джефри Блустоун, професор по Метаболизъм и Ендокринология в Калифорнийския университет. „Използвайки Т-клетки, за да „препрограмираме“ имунната система, наистина бихме могли да променим развитието на това заболяване. Очакваме Т-клетките да бъдат важна част от лечението на диабет в бъдеще“.

"Това лечение не само премахва нуждата от ежедневни инсулинови инжекции, но и пречи на развитието на заболяването, което може да причини слепота и ампутация в по-напреднала възраст."

Диабетът е автоимунно заболяване. Обичайно имунната система се бори срещу инфекциите, но при диабет от тип 1 тялото се бори срещу собствените си клетки.

При тази нова процедура лекарите премахват от организма около 2 чаши кръв, съдържаща от 2 до 4 милиона Т-клетки. 14-те пациенти са били на възраст между 18 и 43 години и скоро са били диагностицирани с диабет. Техните Т-клетки са отделени от другите клетки, умножени в лабораторна среда и прелети отново в тялото.

Детската психоложка Мери Рууни е получила диагноза „диабет“ през 2011 година и е първият пациент, подложен на експерименталната терапия. Тя казва, че това я е освободило от бремето, което са били за нея ежедневните инсулинови инжекции. Тя разказва: „След седмици загуба на тегло, постоянна жажда, замъглено виждане и цялостна умора, знаех, че нещо не е наред. Но не смятах, че е диабет. Когато разбрах бях наистина шокирана. Не знаех, че диабет от тип 1 може да се прояви и при възрастните. Първите ми мисли бяха „Това е ужасно“ и „Това не може да се случва“, но знаех, че не мога да отричам и да съжалявам постоянно“.

Мери работи като изследовател в Калифорнийския университет и така разбрала, че институцията търси доброволци за експериментално лечение на диабет тип 1 и пожелала да се запише. „Когато разбрах, че ще бъда първият пациент, знаех, че поемам риск. И трябва да призная, че бях доста уплашена“, споделя тя. „Допадна ми фактът, че експерименталното лечение използва собствените ми Т-клетки, които се умножават в лабораторията и след това се преливат отново. Теорията, стояща зад това проучване, е наистина брилянтна. Тази интервенция освобождава хората като мен от ежедневното бреме на инсулиновите инжекции и доживотния страх от усложнения“.

Екипът смята, че това лечение може да помогне за развитието на терапии срещу други автоимунни заболявания като ревматоиден артрит и лупус и дори сърдечно-съдови заболявания, неврологични заболявания и затлъстяване.