Чувствате ли се обсебени от работата си, въвлечени в непрекъсната надпревара... Оказва се, че ние живеем с работата си, вместо да работим, за да живеем. Знаете ли, че САЩ е единствената държава в развития и модерен свят, която не изисква работодателите да осигуряват задължителния платен отпуск на своите служители. Така едва един от всеки четирима американци използва своя платен годишен отпуск, но не използва всички дни. Проучване от 2010 г. разкрива, че средният американец има натрупвани 18 ваканционни дни, като използва само 16 от тях.

Нещо повече, през 2013 г. американците колективно са оставили точно 429 000 000 неизползвани дни платен отпуск. През следващата 2014 г. около 42% от същите казват, че са си позволили само един ден от заслужената почивката.

И какъв тогава е смисълът от това да изкарваш пари, ако нямаш времето, за да ги похарчиш, се питаме ние?

И дори да се гордеем с работната си етика и с отговорността си, все пак фактът, че пренатоварването се отразява отрицателно както на щастието, така и на производителността ни, е безспорен. А от това страда цялата икономика.

Дерек Томпсън повдига темата: „Ние погрешно смятаме, че повечето часове, прекарани на работното място, увеличават производството, но всъщност по този начин само се игнорират ясни доказателства за обратното. Тайната да бъдеш ефективен в работата си, не означава в никакъв случай да се преуморяваш и да работиш до късно. С една дума, трябва да се научим как да се отпускаме и да го даваме малко по-спокойно. Хората не са на този свят, за да прекарват по-голямата част от времето си между четирите стени на офиса. Всички ние се нуждаем от слънце, от чист въздух, от почивка и хубави моменти, споделени с най-близките ни хора. Така почивката ще бъде полезна както за здравето ни, така и за производителността ни по-късно. Тук обаче се сблъскваме и с другата страна – хората, които смятат, че повече работа е равна на по-висока производителност."

В интерес на истината, почивките, дори и най-малките, са доказали ефективността си върху хората през годините. Както Филипс Корки отбелязва пред New York Times: "Имаме все повече доказателства в подкрепа на твърдението, че взимането на редовни почивки от умствените задачи, с които сме затрупани ежедневно на работното си място, подобряват значително производителността и творчество ни. В противен случай наблюдаваме точно обратното – прескочените дни за почивка водят единствено до стрес и преумора."

Точно поради тази причина вземането на заслужените по-продължителни прекъсвания на работния цикъл или ваканции са от първостепенно значение.

Мозъците ни се нуждаят от почивка от забързаното ежедневие и стреса на работното място. Казано по-просто – всички ние се нуждаем от време, за да релаксираме напълно и да се върнем на работа истински свежи и отпочинали.

Това може да бъде постигнато чрез ежедневни дейности като упражнения и медитация, но все пак ваканцията е неизменна част от това! Отпуската ни дава възможност да си починем както физически, така и психически. Доказателство за това е и фактът, че много повече европейци живеят по-дълго и харчат много по-малко пари за здраве, отколкото американците, именно заради това, че използват отпуската си по предназначение.

Има доказателства и затова, че отпуските не само подобряват щастието на тези, които ги вземат, но и на тези около тях след завръщането им. Освен че е заразно, то се оказва и добре за бизнеса. Изследвания от Harvard Business Review подсказаха, че когато служителите са щастливи, те са не само по-продуктивни, но и по-креативни и склонни на сътрудничество. Това може да се изрази и в по-високи продажби за бизнеса.

Освен това, щастливите служители са добри не само за отделните предприятия, но и за икономиката като цяло. Претоварването им обаче води до стрес, а стресът от своя страна може да доведе до депресия. Смята се, че Америка губи около 23 милиарда щатски долара годишно като последица от депресия, свързана с отсъствие и на редица служители.

Изводът, който можем да направим от всичко казано дотук, е, че е крайно време направим преоценка на възприятията си относно зависимостта между времето, прекарано в офиса, и производителността. На свой ред, използвайки всички дни, които ни се полагат за отпуска, ще открием колко по-здрави, щастливи и продуктивни ще се чувстваме.

Вярно е, че ние всички трябва да си плащаме сметките, но трябва и да чувстваме удовлетворение от работата си. И все пак животът е толкова кратък и толкова бързо преминава покрай нас, че ако не бъдем внимателни, бихме изпуснали прекрасни възможности. Трябва да си почиваме и наистина да намираме време за почивката, която ни е необходима!

Източник: EliteDaily