С 400 безплатни колелета за 30 минути ще можем пресичаме центъра на София още тази година година.

Те ще могат да се взимат от 48 стоянки пръснати из града, съобщава "Монитор". Първоначално ще бъдат изградени 33 велостанции с по 12 колелета. Гражданите ще могат да вземат велосипед, да го карат безплатно в продължение на половин час, след което да го върнат.

Не е нужно колелото да се връща точно в същата станция, за да улеснят гражданите ще се създаде и специално мобилно приложение, с което да следим къде има свободни места. То ще бъде и на различни езици, за да се улеснят максимално туристите, които искат да разгледат екологично града.

Времето за каране гратис е ограничено до 30 минути, колкото е сметнато, че са достатъчни за придвижване между двете най-отдалечени една от друга велостанции. Таксата след като изтече това време ще е до левче за първият час. „След това тя ще нараства плавно, като сме определили цена от до 2 лева за втория и до 4 лева за третия час”, обясни общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков, който е вносител на доклада за концесията на за въвеждане на обществен велосипеден транспорт. Първоначално те ще са около 400 на брой, като всеки от тях ще е оборудван с GPS, за да може да се следи за кражби и да се знае във всеки момент къде се намира колелото. Системата пък ще работи с двуезични карти, които ще се зареждат на пунктове до стоянките.
Системата за обществен велосипеден транспорт се планира
да се изгради и поддържа от частен инвеститор

Той ще бъде избран след провеждане на конкурс, като общината няма да влага собствени средства. Бъдещият концесионер ще трябва да осигури самите велосипеди, електронните приложения и всичко необходимо за поддръжката на системата.