Обичате ли приказки? Ако отговорът е “да“, със сигурност ще си спомните приказката на Шарл Перо „Синята брада“, в която героят убива любопитните си жени.

Цена 12 лв.

Издателство Colibri

"Синята брада"

Този януари излезе „Синята брада“ на Амели Нотомб, най-умната и екстравагантна интерпретация на приказката на Шарл Перо, която можете да си представите. Университетска преподавателка на име Сатюрнин търси жилище под наем и се нанася в дома на испанския аристократ дон Елемирио. Злите езици говорят, че по подобие на Синята брада - богатия благородник, който избивал любопитните си жени, дон Елемирио убива наемателките, които се опитват да проникнат в изрично забранената от него стая. Но ето че донът се влюбва в Сатюрнин. Скъпо шампанско и остроумни разговори за инквизицията, смъртта, полигамията и изкуството повеждат младата жена и нейния зловещ хазаин към една безподобна развръзка... Любопитна, но многозначителна подробност: дон Елемирио е обсебен от цветовете. А в японския език думата цвят е синоним на любов. В крайна сметка Елемирио сам завежда Сатюрнин в тайнствената стая. И идва ред на голямата изненада, на която Нотомб е такава майсторка.

Амели Натомб

Вече е добре позната на българските читатели, пише от 17-годишна и сама определя себе си като графоманка. „Ако не пиша, ставам опасна“ - казва Амели Нотомб, чиято вярна публика всяка година жадно очаква месец септември, когато на френския книжен пазар се появява „новата Нотомб“. Родена през 1967 г. в белгийско аристократично семейство, тя прекарва детството и юношеството си в различни страни, където баща й е посланик. През 1992 г. излиза първият й роман „Хигиена на убиеца“, а през 1999 г. й е присъдена Голямата награда на Френската академия за „Изумление и трепет“. Вече седемнайсет години успехът не я напуска и романите й неизменно са в първите места на бестселърите.