Жените обожават вино! Животът изглежда по-спокоен, красив и подреден, поднесен с чаша червено вино. Често обаче се чудим, дали любимото ни вино е подходящо за консумация, особено ако искаме да сме слаби и красиви. Е, вече имаме отговор на този въпрос и той е повече от прекрасен!

Ако си търсите повод да пиете червено вино, ето един доста основателен: то топи калории. Поне така твърдят изследователите от университетите в Орегон, Флорида и Небраска, които направили по-задълбочено проучване върху ползите от гроздето. 

Те открили, че приемането на грозде под формата на сок или вино, може да помогне за разграждането на мазнините, което означава, че може да подобри здравословното състояние на хора с наднормено тегло (Още една причина да добавим Мерлото като редовно присъстваща покупка в списъка за пазар). 

Проучването показва, че чаша червено вино може да има същия ефект като един час във фитнеса, за това можем да си пием вино спокойно, без да изпитваме вина (но нека не пропускаме все пак тренировките, виното е за удоволствие, не за да заменя движението). 

Проведено върху мишки (добре де, все още не е доказан ефекта върху хора, но какво от това, вярваме му), проучването показва, че мишки, хранени с грозде от сорт Мискет, складират по-малко мазнини в черните си дробове и следователно имат по-ниски нива на кръвна захар. 

Авторите на проучването вярват, че определени химикали в гроздовите семена като елаговата киселина, допринасят за този ефект и топят мазнините. Тези химикали забавят растежа на мастните клетки, като се свързват с рецепторите, които преработват захарта и мазнините. 

За това, нека вдигнем чашите високо и да си кажем наздраве с любимото ни червено вино, което прави света не само по-красив, но и по-слаб.