Доста често казваме "Да", само за да се предпазим от неудобния момент, когато отказваме на някого. Не винаги е необходимо да се съгласяваме с всичко, трябва да се научим да отказваме, по-здравословно е за самите нас. 

Непрекъснатото "Да" ни задължава да правим неща, които понякога не се отразяват добре на психиката и физиката ни.
 
Вижте в кои случаи може да казвате "Не" спокойно, та дори е желателно да отказвате:
 
1. Твърде много услуги
 
Кажете "не" на приятелите, които се възползват от вас. Няма нищо лошо да свършите услуга на приятел, но понякога малката услуга се превръща в много голяма и вие се оказвате заседнали в ситуация, за която дори не желаете да чувате. 
Когато някой започне да се възползва от вашето добросърдечие, без да оценява усилията, които вие полагате за него, е крайно време да му биете шута.
Ако "хванете" себе си, докато правите услуги на някого, само за да му се харесате, е нужно да преосмислите мотивите и нуждите си в живота. Да бъдете "изтривалка" няма да ви помогне в изграждането на стабилно и взаимно допълващо се приятелство. Намерете приятели, които ще бъдат там за вас, независимо дали ще можете да им правите услуги или не. Тога не означава, че трябва да отказвате на молбите на приятелите си, а просто, че е необходимо да поставите граници, които да ви предпазят от използвачите.
 
 
2. Лошите момчета
 
Кажете "Не" на лошите момчета, които не ви уважават. 
Да, той е невероятно красив и секси, но нещо вътре в сами вас крещи "не ходи там"! Послушайте инстинктите си - не ходете там! Лошите момчета може да изглеждат супер секси в началото на една връзка, но дали наистина си струват мъките и похабените нерви. Наистина ли искате името ви да се свързва с личността му или нещата, които е правил преди? 
Ако е от типа хора, които смятат, че уважението в една връзка е допълнителна екстра - просто бягайте. Бързо! Не си губете времето с хора, които не ви заслужават. Всеки заслужава да бъде обичан и уважаван. 
 
 
3. Дрехите еднодневки
 
Кажете "Не" на дрехите, които обличате само по веднъж. 
Освен ако това не е вашата сватбена рокля, престанете да купувате дрехи еднодневки. Тези рокли, които купувате, само за да облечете веднъж или тесните дънки, в които се надявате, че някога ще можете да влезете.
Това, че ги пазите в гардероба си, само ви пречи. Всички знаем колко пагубно се отразява за самочувствието ни да осъзнаем, че все още не сме достигнали мечтаното тегло и желаната мечтаната фигура.
Харчете парите си за стоки, които са качествени и подчертават фигурата ви. Не харчете всичките си спестявания за бляскава рокля за сватбата на третия ви братовчед по майчина линия, защото може да бъдете изложени пред "гардеробна криза", точно преди срещата със сладура от фитнеса.
 
 
4. Лошите приятели
 
Кажете "не" на лошите приятели.
Да се научите да се отдръпвате от лоши приятели е един от най-ценните уроци в живота. Лошите приятели няма да ви помогнат, независимо от колко време ги познавате - погледнете фактите и направете необходимото.
Лоши са приятелите, които се възползват от вас, които не са насреща за вас, когато имате нужда. Тези, които ви говорят зад гърба и ви нараняват, а след това ви правят мили очи, когато се нуждаят от помощта ви.
Обградете се с хора, които се интересуват от вас и ви обичат. Дори да са един-двама ги ценете, защото това са истински взаимоотношения и ще бъдат там за вас винаги, по всяко време.
 
Дисциплината е много важна, когато се налага да казваме "Не". Решенията, които взимате в живота си, са само ваши, запомнете. Не сте длъжни винаги да помагате на всеки. Когато не ви е приятно - просто не го правете.