Dama.bg ви дава възможността да получите професионален психологически съвет за своите проблеми - задайте въпросите си към психолога Кремена Ненкова, която всеки понеделник ще ви дава персонални отговори и насоки.

Здравейте, г-жо Ненкова.

 

Надявам се да ми помогнете, защото от дълго време имам проблем, с който не мога да справя сама. Ще разкажа накратко за какво става дума. Аз съм на 21, студентка съм, работя и уча едновременно, издържам се сама и съм постоянно в стрес дали ще успея да се справя с всичко. Имам проблем с теглото. Имам чувството, че цял живот съм на диета и вече съм ги изпробвала всичките. Отслабвам, но това е временно, след това не мога да спра да ям и пак напълнявам. Не се харесвам, искам да се променя, но може би не ми стига волята и започвам да се отчайвам от себе си. Постоянно се сравнявам с другите, депресирам се, че не изглеждам като тях. Кажете ми какво да правя, моля Ви!

 

Н.

Мила Н., въпросът, който ми задавате, е много актуален особено в последните години. Често на консултация при мен идват жени с подобни проблеми и въпроси: „Защо не мога да отслабна?”, ”Диетите не ми помагат.”, „Не се харесвам.”, „Защо нямам воля да се променя и отслабна?”. В повечето случаи обаче наднорменото тегло е само повърхността на айсберга. В болшинството си ние имаме навика да се поддаваме на негативните си емоции и това ни създава проблеми. Как преживяваме света, как се свързваме с другите и намираме смисъл в живота до голяма степен е подчинено на това как регулираме собствените си чувства. Нашите емоции отразяват фундаменталния начин, по който умът ни приписва стойност на събитията извън и вътре в нас. Често нашите чувства стават най-интензивни, когато изпитваме най-голяма нужда да сме разбрани и приети от другите и едновременно с това се чувстваме най-уязвими.

Ядем, защото сме гладни, или за да запълним някаква празнотата вътре в себе си? Животът ни би бил много по-различен, ако си задавахме въпроси като: „Изпитвам ли любов или се страхувам?”, „В добро настроение ли съм или страдам?”, „Състрадателен ли съм или реагирам себично?”, „Спокоен ли съм или съм изпълнен с безпокойство?”. Отговорите на тези въпроси ни дават възможност да намираме и опознаваме себе си, къде се намираме емоционално и какво точно изпитваме. Това ще ни помогне да сме наясно от каква „храна” имаме нужда точно сега и да си я предоставим. Очевидно е, че когато сме самотни шоколадът, сладоледът или друга храна няма да заместят усещането за близост, а ще получим само временно чувство на задоволство (и много излишни калории). Самотата, тъгата, неудовлетвореността ще останат, докато не се нахраним с правилната за случая „храна”, а когато сме самотни, това е да потърсим приятно и здравословно човешко общуване.

Мила Н., начинът, по който се отнасяте към себе си, е много важен, защото е определящ за начина, по който се храните. За да има равновесие във Вашето тяло и Вашето хранене е необходимо да има равновесие вътре във Вас. За тази цел можете да започнете с няколко простички неща: щадете себе си; бъдете търпелива дори и ако се сблъскате с неуспех; развийте в себе си увереност и често се свързвайте с нея; когато имате нужда, търсете утеха от приятели; сведете до минимум стресиращите изживявания в живота си; не се сравнявайте с другите, всеки от нас е уникален по свой собствен начин; дарете си мир и покой; научете се да обичате тялото си.

Вие разполагате с всичко необходимо да избирате посоката на своя живот и да намирите удовлетворение. Добре е да осъзнаете, че признателността е съществена част от балансирания живот. Огледайте се около себе си, помислете дали сте признателна за всичко, което имате в живота си, запитайте се дали сте благодарна за всички прекрасни неща, които Ви се случват. Фокусирайте се върху тях. Започнете да си водите дневник на благодарността, в който всеки ден записвайте нещата, за които сте благодарна. Скоро ще забележите как те стават все повече и повече около Вас.

Желая Ви успех!

Задайте своите въпроси към психолог Кремена Ненкова тук