Снимка на дете от Сирия, което уплашено вдига ръце да се предава пред обектива, който помислило за дуло на оръжие, стана хит в интернет през последните дни.

Вълната започна от базираната в Газа фотожурналистка Надя Абу Шабан, която пусна снимката в "Туитър" преди седмица. Кадърът бързо бе препубликуван из социалните мрежи, като само оригиналното съобщение е разпространено над 14 500 пъти.

В петък снимката се появи и в мрежи като Reddit и Imgur, засилвайки вълната от коментари и препредаване с коментари "гледам и плача", "невероятно тъжно" и "пълен провал на човечността".

Разбира се, има и куп обвинения, че снимката е пусната, без да се посочи кой и къде я е направил, както и че вероятно е инсценировка.

Би Би Си се зае да издири автора на снимката и стигна до турския фотограф Осман Сачърлъ, който я е направил през миналата година. Сачърлъ в момента е в Танзания и разказва, че кадърът е заснет в бежански лагер в Сирия миналия декември. На него е 4-годишно момиченце, което се казва Хедуа, стигнала до намиращия се на 10 км от турската граница лагер след 150 км преход от родния ѝ град Хама. С нея са майка ѝ и двама близки.

"Използвах фотообектив, а тя си помислила, че е оръжие. Разбрах колко е ужасено детето чак след като направих снимката, защото на нея то беше прехапало устни и вдигнало ръце. Обикновено децата бягат, крият лицата си или се усмихват, когато видят фотоапарат", разказва той. Сачърлъ допълва, че лагерите са пълни с деца и техните истории и страдания е най-добре да се предават чрез образи на самите деца, а не през възрастните.

Първата публикация на снимката е във вестник "Тюркие", където фоторепортерът работи 25 години, отразявайки природни бедствия и войни извън страната. Тя се появява през януари и масово е споделяна в турскоезичните социални мрежи, но са нужни няколко седмици, за да попадне в англоезичните глобални мрежи.

Източник: Dnevnik