Най-мащабно модно събитие у нас Sofia Fashion Week пролет-лято 2017 се организира за четвърти път на територията на зала EFE на Hotel Marinela и ще протече в рамките на 5 дни от 20 до 24 март 2017.

На 15 март в Hotel Marinela Sofia се състоя пресконференция по повод събитието, в която участваха: Мария Бонева – съорганизатор и официален медиен партньор – Code Fashion TV; Мариела Литман – представител на EFE Event Management; Пламен Хутов – представител на Hotel Marinela Sofia; Евгения Живкова – трикратен носител на „Златна игла“ на Академията за мода и специален гост на Sofia Fashion Week пролет-лято 2017; Ива Екимова – представител на Christian of Roma; Десислава Маркова – дизайнер на DESIRE MARK и Виктория Джумпарова – дизайнер на „Purple 17“ by Vicky Jumparova.

Пресконференцията откри и води проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода, който обяви накратко програмата на събитието и участниците в пресконференцията. Евгения Живкова, ще открие като специален гост първата вечер на събитието на 20-ти март. За първи път в рамките на седмицата на модата в София ще има две вечери – 21 и 22 март, посветени на световни марки и брандове с представителства в България. Четвъртата вечер на 23 март е Haute Couture – вечерта, в която ще се представи висша мода от топ дизайнери и висок клас марки от България и Европа. На финала на събитието – 24 март ще се проведе гала вечер с ексклузивни ревюта на световни гости и елитни чуждестранни и български марки.

В самото начало на пресконференцията Мария Бонева съобщи, че в Sofia Fashion Week се включват все повече нови дизайнери и модни брандове, а новото за предстоящия сезон е, че на всяка от петте вечери ще присъстват байери от цял свят. Тя обяви също, че организаторите са подготвили специална благотворителна инициатива, която ще пазят в тайна до началото на събитието. Мариела Литман акцентира върху това, че тази година всички гости и партньори ще се насладят на първата модна улица – Sofia Fashion Street, която ще бъде разположена пред най-актуалната зала в столицата – EFE Hotel Marinela. Sofia Fashion Street ще работи от 11:00 до 17:00 часа с вход свободен, а бъдещите абитуриенти ще могат да изберат своите тоалети директно от сцената или шоурума на модната улица. Мариела Литман съобщи, че и този път интериорът на зала EFE на Hotel Marinela ще бъде различен, специално подготвен за събитието и допълни, че за две години, откакто залата функционира, в нея са проведени десетки събития от различно естетство, а в предстоящите месеци ще се състоят и големи спортни мероприятия. Пламен Хутов, като представител на Hotel Marinela Sofia – главен организатор на събитието подчерта, че хотелът е домакин на различни музикални и холивудски звезди и ще бъде на разположение на българските и чуждестранни гости на събитието.

По време на пресконференцията Евгения Живкова представи избрани модели от своята колекция пролет-лято 2017, разделена в шест основни теми с акцент върху минимализма. Основните цветове са бяло, екрю и черно. Дизайнерката залага на флорални принтове, апликации на цветна дантела върху плътна коприна и комбинация между райе, точки и цветя в бяло и черно. Десислава Маркова – дизайнер на DESIRE MARK, която вече е участвала в седмицата на модата с колекция бижута, съобщи, че на предстоящото събитие ще представи за първи път и своя дизайнерска колекция облекла. Виктория Джумпарова – дизайнер на „Purple 17“ by Vicky Jumparova ще участва в първата вечер на 20-ти март. По време на пресконференцията тя представи избрани модели от своята колекция, която е различна, екстравагантна, със смели цветове и включва атрактивни дрехи за кученца.

Ива Екимова, като представител на Christian of Roma, обяви по време на пресконференцията, че последната гала вечер на Sofia Fashion Week пролет-лято 2017 ще открие топ-коафьорът Любен Николов. Той е подготвил забележителен спектакъл, озаглавен „Под светлините на прожекторите”, в който акцент е джаз формацията „София сешън оркестра“. Известна джаз певица ще се присъедини към 20-тимата музиканти, за да направят шоуто още по-вълнуващо. Дефилето ще покаже коктейлни, елегантни, женствени, haute couture визии, стилизирани с водещата италианска марка за коси Alfaparf. Ревюто ще закрият две от най-желаните жени в България – Ирен Онтева и Наталия Гуркова.

В първата вечер ще участва рапарът 100 Кила заедно с гайдари. Марина Кискинова ще открие с музикално изпълнение Haute Couture вечерта на 23-ти март, а гост изпълнител на гала вечерта на 24-ти март ще бъде Мария. Водещи на събитието за отделните вечери ще бъдат: Боряна Баташова и Теодор Тодоров (първа, трета и пета вечер); Елена Брусарска и Александра Богданска (втора вечер), Борислав Атанасов и Алекс Юнакова (четвърта вечер). Официални лица за изданието пролет-лято 2017 на Sofia Fashion Week са топмоделите Екатерина Краснова и Ивел Йорданов. По време на четвъртото издание на Sofia Fashion Week на подиума ще дефилират чуждестранни топ модели, които са участвали на седмицата на модата в Москва. В бекстейдж 12 стилисти на Christian of Roma и професионалните гримьори на MAC всеки ден ще се грижат за безупречната визия на всички модели, които излизат на подиума.

Родната седмица на модата се доближава все повече до световните седмици на модата в Ню Йорк, Лондон, Милано и Париж. В петте тематични вечери на Sofia Fashion Week пролет-лято 2017 организаторите от Hotel Marinela Sofia и българската модна телевизия Code Fashion TV обещават събитие, което ще определи модния пазар в България – амбиция, вече доказана с изданията до момента. Чрез проекта се положиха основите и на В2В активности между българските марки, които могат да бъдат видяни и оценени от световните модни експерти. На всички дизайнери ще бъдат раздадени програми за срещи с баерите в модерния шоурум Lux 4 U, който се намира в непосредствена близост до мястото на събитието – зала EFE Hotel Marinela. Специални гости на Sofia Fashion Week ще бъдат и собствениците на международната дигитална платформа и списание Ufashion – Елио Фраско и Антонио Палацо. Сред байерите ще бъдат: Алфио Торизи, който е отличен познавач на булчинската мода, основател и маркетинг директор на WEDD DRESS DIFFUSION SRL; Франческо Баяно, който от няколко десетилетия работи в сферата на италианската мода на международно ниво като Мениджър на модната индустрия, както и Инна Красилникова – купувач, натрупал голям опит в сферата на булчинската и церемониална мода, поради което много агенции от този сектор се доверяват на нейното ръководство. На всички вечери от Sofia Fashion Week ще присъстват VIP личности от модния и бизнес елит на страната. Sofia Fashion Street ще бъде любимото място през модната седмица, за работен обяд, кафе или вино с приятели, защото организаторите са се погрижили и за модерна ентъртеймънт зона. По традиция след всяка вечер за гости, партньори и модели ще има уникални модни партита на различни места в реновирания по последни стандарти Hotel Marinela – Sofia. 

Билети за събитието се предлагат в мрежата на Eventim или на консиерж в Hotel Marinela. На събитието няма да се допускат лица под 18 години.