През целия 22 септември центърът на София ще бъде затворен за автомобили, съобщиха от пресцентъра на Столичната община, цитирани от Дневник. Причината е отбелязването на ден под надслов "В града без моята кола" по инициатива на Европейската комисия. Мобилна станция на изпълнителната агенция "Околна среда" ще извършва 24-часови измервания на основните замърсители на въздуха за периода 22 до 24 септември, уточняват от местната управа.

Затворена за движение на автомобили ще е ул. "Ген. Гурко" в участъка от бул. "Васил Левски" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", където през целия ден ще има различни информационни събития, както и спортни игри, състезания с велосипеди за деца, томболи, открити уроци по йога и тай чи, музикални прояви, аржентинско танго и демонстрации на електрически автомобили и таксита.

Инициативата е част от кампанията Европейска седмица на мобилността - 16-22 септември, под егидата на Европейската комисия, към която се присъединява София. Първата година на нейното провеждане е 2002.

Целта на кампанията е да обърне внимание на гражданите за различните възможности за придвижване в градска среда, а не със собствени автомобили, пишат от пресцентъра на Столичната община и добавят, че тази година кампанията протича под мотото "Избери. Промени. Комбинирай", като освен това в рамките на седмицата се провежда и кампанията "Придвижвай се разумно".

Седмицата ще бъде отбелязана с поредица от инициативи и събития, организирани в партньорство с Министерството на околната среда и водите и над 20 неправителствени организации, граждански групи, фирми и столични училища. В рамките на седмица са организирани поредица от събития, насърчаващи придвижването без автомобили и намаляване на замърсяването на градската среда.
Официалното откриване на кампанията е на 16 септември от 9:30 ч. пред храм-паметник "Александър Невски".

"На 16 септември отваря врати и гараж "Дружба" на Столичен автотранспорт, където ученици и студенти от Техническия университет - София, ще представят свой проект на автомобил, изцяло задвижван с електрическа батерия на водород. За учениците са предвидени и рисунка на асфалт, прожекция на филма "Умирай лесно" и дискусия с младежи за рисковете при управление на МПС от млади водачи", пише още в съобщението.

Също така се предвижда и ретро трамвай да вози софиянци и гостите на столицата от 16 до 22 септември по маршрут: пл. "Журналист" – ул. "Граф Игнатиев" – ул. "Алабин" – бул. "Хр. Ботев" - Централна гара – бул. "Кн. Мария Луиза" - ул. "Граф Игнатиев" - пл. "Журналист".