Осмият поред "София Прайд" ще е с акцент - дискриминацията в сферата на образованието. Изследване показва, че 71 % от хората в България са криели "винаги" или "често" това, че са ЛГБТ, когато са били в училище преди да навършат 18-годишна възраст.

Проучването е на Агенцията на Европейския съюз за основни права, проведено през 2012- година. Това е най-обхватното проучване върху нехетеросексуалните и трансгражданите на страните - членки на Европейския съюз (ЕС). Проучването показва още, че почти всеки пък е бил свидетел на подобно отношение спрямо другиго в училище.

"Преценявайки фокуса на тазгодишното събитие, организационният комитет на София Прайд 2015 взе предвид тази информация, както и това, че образователната среда е важно социално пространство, където се създават възприятия и нагласи, и която има съществена роля във формирането на личността на подрастващите, които са най-уязвими към враждебната социална среда", заявяват от организаторите.

Традиционният София Прайд ще се проведе тази събота - 27 ми юни от 17 часа. Миналата седмица събитието бе подкрепено от 18 посланици у нас от Европа, САЩ и Южна Африка.

Организаторите са подготвили Декларация за недискриминация спрямо ЛГБТИ хората в сферата на образованието. "Декларацията е за недискриминация в две основни направления - първото е въвеждане на политики срещу дискриминацията, тормоза и насилието в образователните институции, а второто - въвеждане на образователно съдържание, което повишава информираността на младежите относно въпросите, свързани с човешките права и сексуалност", обясни Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет.

Декларацията е разпратена до неправителствени организации с профил в сферата на правозащитността, образованието и здравеопазването, както и политически партии. Зад нея досега са застанали от ДЕОС и Зелените, както и 12 организации.

Маршрутът на "София прайд" 2015 ще започне от Паметника на Съветската армия в 17 ч.

Две отделни събития - Sofia Pride Film Fest 2015 и Sofia Pride Art Week, ще предхождат шествието от 22 до 28 юни и ще разкажат чрез изкуство за живота на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполовите и интерсексуалните хора (ЛГБТИ).

Седмицата на изкуствата ще започне на 23 юни, от 19:00 ч. с изложбата All Love Is Equal в центъра за култура и дебат "Червената къща". Тя показва гей двойки в романтични моменти, заснети от Брендан Съмърс - носител на наградата Getty #RePicture и е фотографирал знаменитости като Орландо Блум и Джъд Лоу.

Източник: Дневник