Красивият черноморски град Созопол бе избран за втората най-добра дестинация в света за 2015 г. на Наградите на Съвета за световен туризъм и пътуване. Той бе изпреварен единствено от словенската столица Любляна. На специална церемония в Мадрид организацията обяви победителите в петте категории.

Любляна спечели първото място заради чистота, спокойствието и зеленината на града. По време на грандиозната церемония особено внимание бе отделено на Созопол.

"Хората от българския град Созопол допринасят изключително много заедно с местната администрация за генериране на иновациите, запазващи духът на античността и красотата на тази уникална дестинация. Реставрациите на античните ценности и забележителности в града допринасят за запазването на автентичния бранд на града." - обяви председателят на съвета, предаде Стандарт.

В началото на годината стана ясно, че Созопол влиза в топ 3 на най-желаните места за туризъм в света.

"Това е велика работа за България. Никога на международно ниво неправителственият сектор в партньорство с държавата и местната власт не е постигал такъв блестящ резултат. Самият факт, че влизаме в класацията на Съвета за световен туризъм и пътуване е изключително значим. Председателят му се изказа най-ласкаво за дестинация Созопол, България." - коментира председателят на фондация "Созопол" Кирил Арнаутски.

Той бе категоричен, че второто място в класацията е гаранция, че България вече е световна дестинация и това със сигурност ще доведе много туристи у нас.

Източник: Economic