Спомняте ли си епизода от филма „Хубава жена”, в който героинята на Джулия Робъртс бе поканена на официална вечеря? За няколко часа нейният ментор в обществото се опита да я въведе в дебрите на доброто поведение. С умерен успех…

На почти всяко момиче му се е случвала подобна забавна случка. Тогава в желанието си да направим добро впечатление почти не докосваме храната или едва поддържаме разговор с домакините, свенливо усмихнати над пълната чиния.

Доброто възпитание не си личи само от начина ни на общуване с хората, но и по съвсем дребни жестове, които правим всеки ден. Като например етикета ни на маса, на който рядко обръщаме нужното внимание. Сред приятели и в семейна среда той може да е по-освободен, но когато гостуваме или вечеряме навън с някой нов познат, добре е да се съобразим със следващите правила на поведение, за да му покажем уважение.

1. Домакините започват да се хранят първи. В ресторант това правило се тълкува така, че тези, които канят започват с храната и подканват гостите си. Всички се хранят равномерно и в никакъв случай не започват със следващото блюдо, ако преди това не е сервирано на останалите.

2. Ножът се държи с дясна ръка дори при левичарите. Така се избягва възможността да се смушкате с най-близкия отдясно.

3. Ако трябва да посетите изискана вечеря, със сигурност ще се погрижите добре за тоалета си. Не трябва да изпускате едно малко, но важно нещо – червилото. Изберете такова, което не оставя следи. В противен случай червените ви устни ще останата върху всяко ръбче на чаша, от която сте отпили.

4. Прието е хлябът за обяда да не се реже и да не се ръфа, а от него да се отчупват малки парченца. На закуска той може да се намаже с масло и филията да се отхапва.

5. Това правило го знаем всички, но понякога го пренебрегване – НЕ разговаряйте с пълна уста. Дори, ако се наложи събеседника ви да почака с няколко секунди, това е много по-вежливо.

6. Не духайте супата или ястието си. Ако от тях се вдига пара, нарежете ги на малки късчета и просто почакайте.

7. Колкото и да ви харесва храната, не си позволявайте да го издавате с нечленоразделни звуци. Направете комплимент на домакина, но не мучете от удоволствие.

8. Не бива да се навеждате прекалено към чинията си. За да не се притеснявате, че може да се изцапате, или хапката да падне в скута ви, просто си сложете текстилна салфетка. Дори при леко навеждане не се изгърбвайте, а променете положението на торса си с изправен гръбнак. Истинската дама запазва грациозната си стойка и докато се храни.

9. Когато пиете чай или кафе, лъжичката, с която го разбърквате, трябва да се извади от чашата. Мястото й е в чинийката отстрани.

10. Когато отпивате от чашата, ножът и вилицата се поставят вътре в чинията, а не подпрени на нея. При приключване на храненето трябва да поставите приборите си от дясната страна на чинията, но този път успоредни един на друг. Дори докато правите пауза, приборите не се оставят. Правилото е, че веднъж взети, те не докосват масата, докато окончателно не приключите с храненето.

11. Ако ви се наложи да станете от масата, задължително трябва да се извините за това.
12. Ако ви се наложи да станете от масата, оставете салфетката на стола. Това е сигнал, че е използвана и трябва след това да бъде прибрана и изпрана от персонала.

13. Има няколко теми, които никога не бива да се засягат на маса: политика, религия, секс и брачни отношения. Всяка от тях може да коства апетита на някого от присъстващите.

14. Не прекъсвайте събеседниците си. На масата трябва да е спокойно и е важно разговорът да тече плавно. Не го правете говорилня.

15. Когато сте поканени на официална вечеря, не сменяйте мястото, което са ви определили домакините. Те със сигурност са положили големи усилия да подредят гостите така, че тези, които седят близо един до друг, да имат общи теми за разговор.

16. Дори да не пиете алкохол сте длъжни да участвате в първата наздравица. Не е нужно да кусвате питието, а само да го допрете до устните си. Неучтиво е и да го избутате далеч от чинията си.

17. Опитайте се да говорите с един и същи тон – нито прекалено висок, нито твърде тих. И в никакъв случай не се опитвайте да прескочите съседите до вас, за да говорите с някого. Ако това е наложително, задължително ги въведете в разговора, за да не се чувстват пренебрегнати.

18. Не коментирайте хранителните си навици. Домакините ви могат да сметнат, че критикувате избора им на меню. Колкото и здравословно да се стремите да се грижите за себе си, това не вълнува останалите на масата. Диетата ви в момента също не е тема, която засяга някого освен вас. 

19. Дори нещо в чинията да не ви харесва, в никакъв случай не показвате това на останалите. Нарежете малки късчета от месото, отделете парче картоф. Нека чинията ви да не изглежда така, сякаш никой не я е докосвал.

20. Когато сядате на масата, изключете звука на телефона си. Ако чакате важен разговор предупредете за това, но в никакъв случай не поставяйте мобилния на масата, за да го наблюдавате. Същото важи и за часовника. Да гледате часа, докато се храните ви прави да изглеждате отегчени.

Всички тези правила и жестове може да ви се струват твърде ангажиращи, но те са пътя към сърцето на всеки един домакин. С тях показвате, че за вас е важно да му доставите наслада също толкова, колкото и той е искал да ви уважи с поканата си да споделите храната му. А това винаги е добро начало на едно дълго приятелство.