Ти си палачинков експерт? Тогава със сигурност знаеш как да приготвиш наистина вкусни палачинки. Знаеш също така, че февруари е месецът на палачинките, а Делимано България и Dama.bg те предизвикват да спечелиш награда.

Участвай в играта - изпрати ни своя кратка рецепта за нестандартни палачинки! Участвай в играта, попълни формата по-долу и може да спечелиш страхотна награда:

• комплект от 6 бр. десертни вилици Делимано – 1 брой
• кухненска престилка Делимано – 3 броя
• кулинарна книга „В кухнята с Камелия Воче“ – 3 броя

Увеличи шансовете си да спечелиш награда като отговориш и на предишните ни два въпроса:

Каква е твоята тайна съставка или трик за приготвяне на перфектните палачинки? 

Без какво не може една порция палачинки?

Победителите в играта ще бъдат обявени на 07.03.2016г. в Dama.bg

Празнуваме месеца на палачинките, защото ги обичаме – сладки, солени, всякакви! Но е задължително те да бъдат пухкави и меки, такива, от които винаги ти се иска да хапнеш още една…или две. Но ние сме сигурни, че човек винаги може да се усъвършенства. Събрахме кулинарни тайни как се приготвят съвършените палачинки. Ето ги и тях:

Съвет #1: Перфектният микс

При приготвянето на палачинките тестото е едно от най-важните неща. Обикновено хвърляш всички продукти в голяма купа и просто ги смесваш? Време е да промениш малко този готварски процес…

Първо, смеси сухите продукти, като разбиеш бучките или пресееш сухата смес, разбърквайки я хубаво. След това, смеси всички течни продукти в отделна купа. А после влажните съставки със сухите. Дори и най-малката промяна в този ред на смесване, може да доведе до нежелан резултат.

Съвет #2: Не разбърквай продуктите твърде много

Когато правиш палачинки, искаш продуктите да се смесят хубаво. Така е, но не се престаравай. Когато смесиш мокрите и сухите продукти, смесвай внимателно, без да разбъркваш прекалено много.
Защо? Защото иначе палачинките ти ще се получат твърди и жилави: глутенът в брашното бързо се разтваря в течността и колкото повече разбъркваш, толкова по-плътен става той. 

Съвет #3: Пухкави като облачета

Кое е следващото ниво? Ако искаш палачинките ти да се получат наистина пухкави, трябва да отделиш белтъците от жълтъците и да ги разбиеш отделно.
Първо ги отдели. Смеси жълтъците заедно с останалите течни продукти, а след това към тази смес прибави сухите продукти, за да забъркаш тестото. Разбий белтъците на сняг, после бавно ги прибави към сместа, като разбъркваш леко. Щом сместа е готова, приготви палачинките веднага.

Съвет #4: Още по-пухкави…

За да станат палачинките още по-пухкави, използвай газирана вода вместо обикновена или мляко. Палачинките ще са тънки и крехки на вкус. Добави газираната вода към сместа малко преди да започнеш да сипваш тестото в тигана.

Съвет #5: Най-пухкави…

Ето още един кулинарен трик, с който палачинките ти да станат по-пухкави: използвай бакпулвер. Прибави го, постави тестото в хладилника за няколко минути или за една нощ. Когато извадиш тестото, не го разбърквай, защото мехурчетата ще се спукат.

Ключът към приготвянето на най-вкусните палачинки е тиганът да е загрят на точната температура. Тиганът трябва да се нагрее на 185 °C. Как да познаеш кога тиганът не е достатъчно горещ? Капни върху него малко вода: ако тя се разтече по повърхността му, означава, че не е загрят достатъчно.

Използвай тиган с незалепващо покритие като напръскаш повърхността му с малко зеленчуково олио, готварски спрей или пречистено масло (не използвай обикновено, защото ще прегори бързо). 

Съвет #7: Трикът е да уцелиш точния момент

Вечният въпрос е кога точно да се обърне палачинката? Това става, когато краищата й са сухи, а върху повърхността й са се образували балончета. Можеш и леко да я повдигнеш, за да видиш дали долната й повърхност е златистокафява.

Когато изчакваш втората страна да се изпече, не я натискай надолу с шпатула. Тя няма да се сготви по-бързо, а вие ще провалите всичките усилия, които сте положили досега да приготвите пухкави палачинки.

Съвет #8: Хапнете ги, докато са още топли

Според най-добрите готвачи палачинките трябва да се консумират пресни, направо от тигана. А ние можем само да се съгласим с това.

Съвет #9: Стани професионалист

Ако искаш да се отличиш с перфектни палачинки и същевременно да спестиш време и да избегнеш залепналите тигани, ти препоръчваме да опиташ новия електрически уред за палачинки на Делимано.

С него ще можеш да изпробваш различни рецепти за палачинки и то без да използваш олио или масло. Лесно и за секунди, без загаряне! Новият Делимано електрически уред за палачинки разпределя равномерно топлината, за да готвиш винаги на подходяща температура. За палачинки с перфектна форма и вкус - всеки път!

Въпрос: Сподели ни своя кратка рецепта за нестандартни палачинки?