Пепа Николова напусна този свят през 2006 г. на 59 години след тежко боледуване. Тя завинаги ще остане жива в сърцата на всички, докоснали се до творчеството и емблематичните й роли в киното, със своя нестандартен стил, чувството си за хумор и остър език.

Актрисата е родена е на 23 декември 1946 г. в гр. Харманли. През 1964 г. тя завършва гимназия в родния си град, кандидатства в естрадния отдел на консерваторията и е приета. Там Вили Цанков преподава режисура и я кани да участва в новата му постановка по пиесата на Дамян Дамянов "Преди всичко любов". Едва когато е на 18 години Пепа изиграва главна роля във филма "Понеделник сутрин". За съжаление обаче, той бива забранен от комунистическата цензура и остава невидян от публика до 1989 г. Същата година Съюзът на българските филмови дейци й присъжда наградата за най-добра женска роля, след 23 години закъснение. През 1989 г. филмът участва в кинофестивалите в Швеция и Берлин. През 1990 г. обира лаврите в Лос Анджелис на Международния фестивал на забранените филми от комунистическите режими в Централна и Източна Европа. Най-високо признание "Понеделник сутрин" получава на международния фестивал в Ротердам през 1990 г. От 160 прожектирани игрални филма творбата на Пискови влиза в топ 10 на най-качествените. През 2002 г. филмът отново участва в Берлинския фестивал.

Пепа Николова взима участие и в един от най-обичаните и ценени български филм "На всеки километър". В него тя влиза в образа на циганката Джалма. За да изиграе перфектно ролята си, докато снимат серията "Циганката" край Пасарел, Пепа десет дни не се разделя със сценичните си дрехи и не напуска истинския катун. 

Актрисата се снима и в редица други филми, сред които "Бягаща по вълните" (1967), "Оцеола" (1970), "Няма нищо по-хубаво от лошото време" (1971), "Трета след слънцето" (1972), "Голямата победа" (1973), "Най-добрият човек когото познавам!" (1973), "Самодивско хоро" (1976), "Снаха" (1976), "Войната на таралежите" (1979), "Дунав мост" (1999) и др. Освен в киното, Пепа играе и на театралната сцена в постановките "Вражалец", "Преди всичко любов", "Свекърва", "И най-мъдрият си е малко прост", "Кабаре", "Сако от велур", "Женско царство", "Балкански синдром" и др.