Обичам да си представям връзката между мъж и жена като една градина пълна с цветя. Има всички красиви цветя на Земята, рози, божури, деликатни теменужки, синчец, лалета, орхидеи, люляк. Вярвам, че за да бъде уханна и привлекателна, градината има нужда от грижа. Тя е живо, пулсиращо същество, което цъфти под ласките на вниманието и топлото отношение.

Връзка основана на взаимност, на грижа и споделяне, предполага градината да се стопанисва от двама градинари и всеки от тях да влага част от себе си в нея и заедно да сътворяват нейната красота.

Често в практиката си срещам жени, които наричам свръх активни градинарки. Те шетат, плевят, поливат, говорят си с цветята. Толкова са се отдали на процеса на грижа, че дори не забелязват, че са единствения градинар. Познавам тази роля много добре.

Когато бях малка прекарвах лятото си на село при баба и дядо. Имахме нива, която засаждахме с картофи и редовете бяха толкова дълги, че не виждах края. Естествено за мен и моята сестра не беше най-любимото да ходим на нивата. Но тези моменти ми даваха усещане за семейство, защото бяхме всичките.

Колкото да не ми харесваше да съм на 30 градуса на слънце, наведена да събирам картофи, аз изпитвах и особено чувство на радост, че сме заедно, че съм полезна. Разбирах, че е важно първо да се свърши работата и че почивката и удоволствието идват след като добре се потрудиш.

И в тези моменти аз се раздавах истински и усилено до степен тялото да ме боли няколко дни след това.

Жените в моето семейство са научени да поставят работата на първо място, да са силни и да са перфекционисти. И в някакъв момент аз започнах да показвам колко съм силна, умна и справяща се. Исках да са спокойни с мен, да се гордеят с мен и да не ме мислят.

Чувствах се неудобно да искам неща за себе си, за да не съм в тежест, вярвах, че показвам любовта си като работя усилено.

Естествено с този модел влязох и във връзките с мъжете. Няма значение какво са очаквали те или какви са били, аз си имах железния принцип да бъда активна и раздаваща се до краен предел. Трудното идваше, когато осъзнах, че постепенно съм се превърнала в единствената градинарка.

Как да разбереш дали си единствената градинарка във връзката си:

 

  1. Фокусът ти е предимно насочен върху другия. Постоянно си мислиш дали те харесва, какво да направиш, за да те хареса и пропускаш да се запиташ ти как се чувстваш в тази връзка. Какви са твоите емоции, когато си с дадения мъж. Дали е истински подходящ за теб.
  2. Печелиш любовта му с постоянни действия и грижа. Чувстваш се недостатъчна сама по себе си. Сякаш в теб има един глас, който постоянно ти нашепва, че е нужно да се стараеш и активно да показваш любовта си. Постоянно си активна, ти измисляш всички дейности, ти се грижиш за романтиката в отношенията, ти планираш къде да почивате заедно.
  3. Ти си тази, която задава повече въпроси, споделя близост и чувства и ти е трудно да понесеш мълчанието между двама ви. Често ти го хващаш първа за ръка, преместваш се да го гушнеш от неговата страна на леглото и се грижиш за романтичната атмосфера (музика, свещи).
Когато ти вършиш цялата работа и си твърде активна, поставяш другия в позиция на пасивен и мързелив. Постепенно това те отблъсква и започваш да се чувстваш наранена.

Това, което  забелязах беше, че не бях търпелива, че не умеех да изчакам, че не вярвах в собствената си стойност и привлекателност, че заслужавам да бъда подкрепена от мъжа до себе си. Естествено това водеше до доста спорове и усещания, че другият е виновен. Спомням си думите на една приятелка, психолог, която ми каза: Марина, с това твое раздаване, всеки мъж до теб ще превърнеш в злодей. Менделеев е казал, няма вредни вещества, има вредни количества. Моята и твоята задача е да въздействаме на химичния състав на връзката, като увеличим количеството на грижа и приемане на себе си, вяра в себе си и другия и намалим количеството на прекалено раздаване и обвинения.

Запомни следното:

Мъжете имат добро самочувствие, когато поемат отговорността и инициативата, затова ако ги лишиш от тази възможност те изпитват безсилие и неприязън.

Д-р Барбара Де Анджелис

Време е да поканиш в градината да влезе и втори градинар. Само, когато му направиш място, само тогава той може да влезе и да ти партнира в грижата за вашата градина.

Бъди вдъхновяваща жена,

Марина

Марина Байрактарова е Консултант по женственост и връзки, Психолог, създателка на Бъди Вдъхновяваща Жена 

П.П Ако тази статия ти харесва, сподели я на приятелки и бъди част от жените, които вдъхновяват жени.

П.П За тези дами, които искат да бъдат вдъхновяващи по пътя на обичането ги каня на моят тренинг Любовна академия за жени на 25 и 26 Юли (Събота и Неделя) от 10:00 – 18:00. Подари си два дни, в които да разбереш как обичаш и се свързваш с другия. 

Да, искам да бъда вдъхновяваща жена по пътя на обичането и да разбера повече за тренинга!