Мария Канг, известна още като "Спортуващата майка" е критикувана по целия свят, тъй като някои хора смятат, че тя засрамва пълните хора и е лоша майка. Канг придоби известност преди няколко години, когато публикува във Фейсбук снимка на спортната си фигура и трите си деца, а кадърът беше озаглавен "Какво е твоето оправдание?"

Канг обяснява, че не се е опитвала да засрами никого, а просто е искала да покаже на другите майки, че трябва здравето да е техен приоритет. И мисля, че я разбирам. Аз успях да сваля всички килограми, натрупани през бременността, точно за 10 дни. Успявах да си взема душ всеки един ден, откакто родих детето си. Започнах да тренирам отново, когато бебето ми беше само на няколко седмици, не защото съм била обсебена от формата си, а защото ми харесва да спортувам и исках да направя нещо за себе си. Никога не съм напускала дома си с някакви бебешки телесни течности по кожата, косата или дрехите. Носех хубавите си тоалети, които ми ставаха преди бременността, дори и когато отивах до магазина.

И не го казвам да се хваля, а за да опровергая стереотипа за новите майки, афиширан от списанията до интернет форумите. Схващането, че са целите в стрии и повръщано и носят провиснали анцузи. Една блогърка беше написала следното: "И какво, ако си сложа спирала само на едното око и облека тениската си, която е оплюта от бебето ми?". За някои това е като почетен знак, означаващ "Аз съм прекрасна самоотвержена майка, а оплютото по блузката ми казва - нямам никакво време да се грижа за себе си"

Истината е, че за новите майки, грижата за себе си става дори по-важна, отколкото е била преди появата на бебето - защото има такъв огромен натиск, както културен, така и вътрешен, да се отречете от себе си в името на детето си. А то ще ви вземе всичко, ако му позволите. Не мога да ви изброя колко много майки са ми казвали, че са нямали време да се изкъпят, когато са родили. Имам новина: Бебетата не могат да се движат сами, затова можете лесно да вземете кошчето им в банята си и да не ги изпускате от очи.

Никой не печели от мъченичеството на майката, особено бебето й. Това не означава, че всеки трябва да си върне формата от преди раждането в рамките на седмици или изобщо някога, тъй като телата ни често се променят след раждането (моята незабавна загуба на тегло е отчасти генетичен късмет - майка ми също се е върнала в старите си панталони след няколко седмици). Но и не означава, че трябва да се откажете от хигиената си (гореспоменатите душове) или основните удоволствия.

Едно от тези основни удоволствия? Сексът и сексуалността. Част от глупавото схващане за майките в анцузи и оплюти тениски включва и идеята, че майчинството ни прави безполови. Което иронично, тъй като сексът е виновник за това наше положение.

Именно срещу този стереотип трябва да се борим. Жените не са само майки, те са и сексуални същества. Когато се примирим с носенето на широки дрехи и се откажем от редовните физически упражнения, тогава е много по-трудно да се чувстваме уверени и секси, което от своя страна води до чувство за неудовлетвореност и нещастие. При това не само за майките, но и за техните партньори.

Не може да се каже, че няма и смекчаващи "вината" обстоятелства: много жени страдат от следродилна депресия (грижите са още по-необходими за тях) и много от тях са самотни майки, които не могат да разчитат на подкрепа и наистина не могат да отделят необходимото време за себе си. И със сигурност отнема доста време, за да заработят пълноценно всичките части на тялото ви - макар и да имах "зелена светлина" от гинеколога си да правя секс, отне доста повече време, за да изпитам удоволствието от него отново.

И все пак: Ако имате съпруг, роднини или приятели наоколо, които могат да ви дават необходимата почивка, приемайте любезната им помощ и се грижете за своето тяло, ум и душа. Ще бъдете по-щастлив човек - а и по-добра майка.

Бианка Фрай