От днес стартира новият график на метрото в София. Той е експериментален, съобщи дежурният диспечер в "Метрополитен".

Така диспечерът обясни закъснението на влакчетата на метростанция "Сердика" тази сутрин, където се струпаха много хора в пиковия час. От Министерството на вътрешните работи, както и от "Метрополитен" съобщиха, че няма никакви инциденти или криминални случки в столичното метро, което да е причината за забавянето на мотрисите.

От днес влакчетата се движат между станция 19 и станция 23 без пътници, за да може участъкът да бъде в реална експлоатация преди да се въведе движението с пътници, заявиха от "Метрополитен".

Наредбата е 2 седмици предварително да се пусне движението на метрото без пътници в новите участъци до летището и Бизнеспарка в Младост 4.

С изграждането на участъка "Младост IV – Бизнес център София", маршрути на метрото се предвижда да се разширят: Маршрут 1 – Аерогара София – МС "Джеймс Баучер". Маршрут 2 – Бизнес център Младост IV – МС "Сливница".

Диспечерът съобщи още, че графикът досега е бил с 26 влака, от тази сутрин вече се движат общо 38 влака. В мотрисите съобщенията за всяка следваща станция вече се обявяват освен на български и на английски език. Прави впечатление, че след пускането на експерименталния график, от няколко дни в отсечката между метростанция "Сердика" и Младост 3 пътуват много повече хора.

Източник: Pik