Направете дневното си меню така, че хем да сте сити, хем слаби!

Всеизвестен факт е, че има храни, които топят мазнините. За да има ефект, изброените по-долу храни не бива да се комбинират с масло, захар, сол или други висококалорични дресинги.

 

Плодове

Идеалният плод за всяка диета е ябълката. Научно доказано е, че ако по време на диета, изяждате по една ябълка на ден, стопявате до 30% повече мазнини. „Виновен” за това е пектинът, който се съдържа в този плод. Освен, че стопява мазнини, пектинът намалява и нивото на „лошия” холестерол. 

Мангото е друг „убиец” на мазнините – съдържа много фибри, а заради ниската си калоричност присъства в доста диети.

Сред останалите плодове, които стопяват излишните мазнини, са портокал, лимон, грейпфрут, мандарина, кайсия, праскова, ананас и грозде. В битката с килограмите може да разчитате и на малини, къпини, ягоди, пъпеш, череши, боровинки, круши и диня.

 

Зеленчуци

Зеленчукът, който гори най-много мазнини, е чесънът. Съдържа алицин, който се бори и срещу „лошия” холестерол. Високи хранителни качества и ниско съдържание на калории има и спанакът. Морковите и доматите пък имат невероятното качество да засищат. Ако хапнете морков или домат преди хранене, е почти сигурно, че ще пропуснете десерта. Сред списъка с топящите мазнини зеленчуци спадат и броколи, краставици, асперджи, цвекло, маруля, грах, тиква, зеле, лук, патладжан и гъби.

Месо

Рибата и морските дарове са сред месата, които помагат за перфектна фигура. Пъстърва, риба тон, костур, скариди, миди, раци са неизменна част от почти всяка диета. Жабешките бутчета също топят мазнини.