Те са точно като нас и вечният проблем „какво да ядем, за да отслабнем" е общ. А ако вашата работа е пряко свързана с това как изглеждате, мотивацията да отслабнете расте в пъти. Научихме за най-странните хранителни навици на холивудски знаменитости и ги разделихме на две групи - такива, които си струва да приемем и други - които дори не си заслужава да опитаме.

Зонална диета

Правила на хранене: Тази популярна сред знаменитостите диета е измислена от американецът Бари Сиърс, още в средата на 90-те. Тя не предполага строги правила - в действителност може да се яде всичко. Всъщност точно поради тази причина диетата придобива такава слава. Основната задача на "подложилия се" – да промени своя метаболизъм, променяйки начина си на хранене. Храната трябва да се консумира в определени пропорции: 30% от калориите, получени от протеин, 30% - от мазнини, а останалите 40% - от въглехидрати. Тази система позволява да се поддържа постоянно ниво на глюкозата в кръвта и не дава възможно да се натрупват мазнини.

Предупреждение: Въпреки очевидната си простота, зоналната диета е твърде стриктна система на хранене, която изисква пълна дисциплина и съзнателност. Тя не е подходяща за тези, които не са свикнали постоянно да следят какво ядат и не са готови да жертват време, за да приготвят по-разнообразна храна. Освен това, не за всеки човек са подходящи именно такива пропорции на хранителните вещества. Диетата не е подходяща за хора с диабет и проблеми с червата и бъбреците.

Странични ефекти: Запек, лош дъх, стомашни спазми, гадене.

Привърженици: Синди Крауфорд, Ванеса Паради, Селин Дион, Деми Мур, Дженифър Анистън

Лимонов детокс

Правила на хранене: Написаното и изговореното за нея е много и изглежда тя я разнищена от диетолози до фитнес инструктори. Въпреки това обаче, именно в момента настъпва най-новата вълна от популярност на лимоновата детоксикация.

Условията са следните: в продължение на няколко дни ви е позволено да пиете само лимонада (6-10 чаши), направена от пресен лимонов сок, натурален кленов сироп и лют червен пипер. За по-добри резултати, на привържениците на този детоксикация се препоръчва да започват деня с чаша солена вода, а вечер да пият чай с разхлабващо действие. За да не бъде всичко това бедствие за вашето тяло, преди детокса е нужна подготовка: три дни преди началото заменете месото с пресни плодове и зеленчуци, в следващия - преминете на течна храна, а в деня преди детокса пийте прясно изцеден портокалов сок.

Внимание: Основното предимство на тази диета - бързо отслабване. С това ползите свършват и започва един безкраен списък от недостатъци и предупреждения. Така че, ето на какво трябва да бъдете готови, ако решите да измъчвате своето тяло с такива трикове: бързо увеличаване на теглото след детоккса, поради нарушение на обмяната на веществата, проблеми с храносмилането и бъбреците.

Странични ефекти: Сънливост, постоянен глад, болка в областта на корема.

Привърженици: Виктория Бекъм, Наоми Кембъл, Бионсе

Петфакторна диета

Правила на хранене: Планът на диетата е разчетен за пет седмици и включва 25-минутна тренировка на ден, 5 хранения, всяко от които трябва да се състои от 5 компонента. Също така имате 5 дни за почивка. Според мнението на пробвалите тази система, благодарение на редовното хранене не чувствате глад, а и кратката продължителност (около месец) помага лесно да се преживеят ограниченията, тъй като това дава усещане за "край".

Предпазни мерки: Единственият проблем на тази диета е манията по числата. В останалата част - това е класическа система на хранене, която е изградена на принципа - да се яде често, но по малко, ежедневни занимания със спорт и да се избягват бързите въглехидрати. Честно казано, няма нищо иновативно. Просто добре измислена, още преди много десетилетия, системата за захранване.

Странични ефекти: Зависят от индивидуална непоносимост към някои храни.

Привърженици: Джесика Симпсън, Алиша Кийс, Ева Мендес

Диета „Бебешко хранене”

Правила на хранене: Една от най-странните диети в Холивуд! Тя включва хранене предимно с детски продукти - супи, зърнени храни и пюрета за бебета. Ако такъв вариант за вас е твърде краен, позволено е да добавите към вашата диета "за възрастни" диетична храна. Може да се храните 14 пъти на ден.

Внимание: Детската храна не е предназначена за възрастни. Липсата на много основни хранителни вещества, твърде малки порции и абсолютно никаква логика - това е диетата „бебешко хранене”.

Странични ефекти: Постоянна умора и недостиг на желязо.

Привърженици: Рийз Уидърспун

Заместителна диета

Правила на хранене: Това не е отделна диета, а цял клас, сред който могат да се намерят много оригинални системи на базата на консумация само на шоколад, мляко или други монопродукти. Общото е - да се замени обичайното хранене с един продукт.

Внимание: В по-голямата си част, тези диети нямат никакво медицинско доказателство за тяхната ефективност, но дори и тези, които имат такова, трябва да се извършват под строгия надзор на лекари и специалисти по хранене и да продължават не повече от 12 седмици.

Странични ефекти: Нерационален подход към храненето, хранителни дефицити, синдром на раздразнените черва или запек.

Привърженици: Ким Кардашиян

Диетична супа със зеле

Правила на хранене: В рамките на 7 дни, можете да ядете само супа, приготвена от зеле, чушки, лук и целина.

Внимание: Тази диета е опасна, защото по време на такова ограничено хранене тялото не получава достатъчно хранителни вещества, като калций, желязо, цинк и витамин В. Загубата на тегло не е заради промяната на храносмилателните процеси, а поради елементарната липса на калории и протеин.

Странични ефекти: Влошено здраве, подуване на корема, наддаване на тегло в дългосрочен план.

Привърженици: Сара Мишел Гелар.

Макробиотична диета

Правила на хранене: Макробиотиката се основава на учения от източната философия. Продуктите са разделени на "Ин" и "Ян". Първите имат сладък, кисел или пикантен вкус, а вторите - солен и горчив. Според тази философия, преобладаването на храни "Ин" допринася за увеличаване на теглото, а "ян" - напротив, води до прекомерно отслабване. Вашата задача е да балансирате храненето от тази гледна точка.

Предупреждения: Тази диета е с ниско съдържание на калций, желязо, протеин, фибри, магнезий и цинк и води до намаляване на енергията в тялото. Като цяло този начин на хранене не е предназначен за кратък период от време, а задълго, на теория - за цял живот, затова макробиотичната диета може да се счита за най-строгата диета от всички представени.

Странични ефекти: Дефицит на желязо, анемия и остеопороза.

Привърженици: Гуинет Полтроу, Мадона, Джо Пеши.