Посещавали ли си забележителност, за която сте се чудели как е била построена? Информационната табела, поставен наблизо, е само списък от безсмислени дати и имена, а екскурзоводът говори своите заучени фрази, но не казва нищо за това, което всъщност ви интересува. Познато чувство, нали? Затова се заехме с нелеката задача да извадим някои истини наяве и да ви покажем какво се крие зад 10 от чудесата на света - малко известни, но безкрайно любопитни факти, които лежат в техните основи. 
 
1. Тадж Махал, Агра, Индия 
 
 
Легендата гласи, че императорът на моголите Шах Джахан наредил ръцете на всички, работили по строежа на Тадж Махал, да бъдат отсечени, за да не могат никога повече да построят нещо толкова красиво. Е, за този слух няма никакви писмени доказателства. 
Елегантността на мавзолея се дължи на умелото проектиране и вложената инженерна мисъл. С цел Тадж Махал да изглежда абсолютно прав, когато е гледан от земята, архитектът наклонил минаретата му съвсем леко настрани, което от своя страна било и много полезно, защото в случай на земетресение те ще паднат далеч от купола на мавзолея. 
 
Как да го посетим: Вземете влак от Делхи до Агра (около 2 часа път). Трябва да знаете, че билетите за вход са ограничени и е най-добре да ги купите предварително от офиса на "Археологически проучвания - Индия" или както го наричат шофьорите на рикши - "Офисът на Тадж Махал.
Имайте предвид, че в петък е затворено. 
 
Бурж Халифа, Дубай, ОАЕ
 
 
Строежът на небесната кула в арабската пустиня струва над 1,5 милиарда долара. Със своите 828 м Бурж Халифа е 2,5 пъти по-висока от Айфеловата кула и към момента е най-високата сграда в света. Може би се чудите как този супернебостъргач ще устои на по-силните ветрове или пък земетресения? За тази цел специално е конструирано т.нар "подсилено ядро" - три крила разположени на 120 градуса едно от друго, закрепени за централното ядро. По този начин всяко крило подпомага другите и когато вятърът духа в две от тях, третото успява да устои на натиска. 
 
Как да го посетим: Бурж Халифа се намира в центъра на Дубай. Можете да закупите билети в офиса, намиращ се на долното ниво в мол Дубай. 
 
3. Моаите, Великденски острови (Рапа Нуи), Полинезия
 

 
Според една от многото теории, свързани с тези каменни статуи, те са причината за изчезването на жителите. Транспортирането им върху дървени трупи вероятно е унищожило много гори, а без дървета почвата започва да ерозира. Само по себе си това е голям проблем, защото може да доведе до лоши реколти, глад, война и дори канибализъм. През 2005-а обаче снимки, направени от сателит, показват черни пътища, водещи до кариерата, където тези тайнствени 10-метрови статуи са били издялани. Възможно е, връзвайки ги с дебело въже около главата, няколко човека просто да са ги теглили, приплъзвайки ги до съответното място.  
 
Как да го посетим: Единствена авиокомпания, която обслужва Рапа Нуи, е LAN Airlines. Много често обаче дублират местата за полетите, затова е хубаво да се обадите два дни предварително и да потвърдите резервацията си. 
 
4. Стоунхендж, Англия
 
 
Извънземни, друиди и куп други същества са предполагаемите строители на Стоунхендж. Но защо е бил построен? Съвсем скоро се появиха доказателства, че Стоунхендж е бил построен, за да се отбележи зимното слънцестоене, а не както се смяташе досега - лятното. Повечето от паметниците в този регион са подравнени по изгрева и залеза на зимното слънцестоене, а намерените свински зъби в близките селища може би показват, че хората са похапвали повече свинско, празнувайки нарастването на деня. А как е бил построен? 
 
Някъде около 2600 пр.Хр. сините камъни са били докарани от Пресели Хилс в западен Уелс с помощта на салове. Според радиоактивното датиране не е възможно да са били довлечени в долината Салисбъри преди 40 000 години от глетчери, както се е смятало преди. При самия строеж основата на всеки вертикален камък е била закопавана в дупка с помощта на лост, а хоризонталните са поставени там с помощта на скеле. 
 
Как да го посетим: Не е много трудно да се стигне до Стоунхендж. Той е на около 2 часа от Лондон или на 40 минути път с автобус от Салисбъри. 
 
5.Айфеловата кула, Париж, Франция 
 
 
Кулата е построена през 1889 г. за Световното изложение, а самият мосю Айфел е първият, който е изкачил 1710-те стъпала до върха (тъй като той финансира по-голямата част от стоежа, печалбата от билети през първата година, която се равнява на 1 милион долара, остава за него).
 
Със своите 324 м Айфеловата кула е чудесна радио антена, от която през Втората световна война германците изпращали кодирани съобщения до войските си. На всеки 7 години Айфеловата кула се пребоядисва, за което се изразходват над 50 тона боя. 
 
Как да я посетим: Вземете метро номер 6 до "Бир-Хакейм" или номер 9 до "Трокадеро"; линия С на влаковете RER до Шан де Марс (Марсово поле); автобус 42,69, 82 и 87 до Кула Айфел или Шан де Марс; или пък една от многото лодки по Сена, които спират на кулата.
 
6. Великата китайска стена, Китай 
 
 
През 13 век китайският император нарежда стената, първоначално построената от камъни и кал, да се превърне в страховит каменен дракон. 
Милиони работници са наети от армията или пък са принудени да работят денонощно за удължаването на стената и надграждането на фортовете. Според летописите една 3-километрова отсечка е завършвана за 600 дни от 3000 работника. И въпреки че често е определяна като единствения направен от човека обект, който може да се види от Космоса, все пак е редно да уточним, че наистина се вижда, но само с много силен обектив от ниската околоземна орбита.
 
Как да я посетим: По-голямата част от стената е напълно достъпна за туристи, а автобуси, предназначени за туристическа обиколка, тръгват от площад "Тиананмън".
 
7. Ангкор Ват, Камбоджа 
 
 
Една империя от храмове в милионен град, която е била построена само за 35 години, благодарение на над 300 000 работника и 6000 слона. Обикновено строежът дори на един храм с такъв размер може да отнеме векове: Ангкор Ват е считан за най-големия религиозен комплекс в света, като дори може да бъде видян от Космоса. Всяка една от 3-те хиляди нимфи (апсари), гравирани по стените му, е уникална, а прическите им са 37 вида. 
 
Как да го посетим: Вземете самолет от Бангкок до Сием Реап; такси, автобус или 6-часова разходка с лодка от Пном Пен до Сием Реап също е добра идея. 
 
8.Мачу Пикчу, Перу 
 
 
Високо в Андите, на един усамотен хребет в рамките на по-малко от 100 години е бил построен, обитаван и изоставен древният град Мачу Пикчу. Векове наред той е бил загубен за цивилизацията. По време на построяването му, инките не са използвали колела, за да превозват блоковете, а най-вероятно са ги влачили на ръка нагоре по склоновете. Това твърдение произлиза от факта, че по някои от камъните са открити издатини, които може би са служили като ръкохватки за работниците. Вложена е и инженерна мисъл, що се отнася до обезопасяването на града срещу земетресения - Г-образни камъни, чиито ъгли се заключват едни с друг, врати и прозорци, които се накланят навътре и неизползване на хоросан между камъните, за да може при разтърсване, те да се размърдат и наместят отново, без постройката да се срути. 
 
Как да го посетим: Има само два варианта да стигнете до Мачу Пикчу: да се изкачите пеша или да вземете влак до Агуас Калиентес, откъдето трябва да се качите на автобуса. Билет може да се закупи от билетното гише на главния път. 
 
9. Казнех, Петра, Йордания 
 
 
Обезсмъртен във филми за Индиана Джоунс, 2000-годишният храм Ал-Казнех е бил перлата на древна Петра. Наблизо се намира недовършена гробница, която подсказва, че този шедьовър вероятно е бил "гравиран" отгоре надолу. Така че дупките от двете страни на фасадата най-вероятно са подвеждащи - направени на по-късен етап от вандали, които ги използвали, за да стъпят в тях и да обезобразят скулптурите. 
 
Как да го посетим: Не може много да се разчита на обществения транспорт до Вади Муса, така че вариантите са или с такси, или да си наемете кола. Пътувайки по магистралата, ще се ориентирате лесно, защото има достатъчно табели за Петра и Вади Муса.  
 
10. Хеопсовата пирамида, Гиза, Египет
 
 
Хеопсовата пирамида - единственото от 7-те чудеса на Древния свят, оцеляло и до днес, е била най-високата постройка в света до направата на Айфеловата кула през 1889 г. Пирамидата е проектирана да побере само 3 погребални камери, но за строежът ѝ са били необходими над 30 000 мъже. Интересното е, че според анализа на редица фактори, като технологията за правене на хляб, условията на живот, останките от животни и други, пирамидата е построена не от роби, както се смяташе досега, а от квалифицирани работници. 
 
Как да я посетим: просто вземете такси или автобус от Хелиополис, Кайро. 
 
Е, вероятно вече ще гледате на тези 10 "чудеса" по малко по-различен начин. Екипът на Dama.bg се надява, че сме успели да ви заинтригували и съвсем скоро ще имате възможност да посетите тези прекрасни места!