Судан изглежда ужасяващо място, където под парещото слънце на пустинята царят хаос, война и мизерия. И въпреки че има истина в тези думи, Судан е и екзотика, приключение, пустинна красота и заслужава да му се даде шанс!
 
Малко са хората, които избират Судан за своята екскурзия, но тези, които го правят, имат възможността да разгледат многобройните храмове, гробници и пирамиди, които са дори повече от тези в Египет. Те са толкова недокоснати от хората, че са покрити с пустинен пясък, който някак ги предпазва и скрива от погледите ви. Храмовете датират от времето, когато Сахара е била още зелена савана.
 
Храмове, гробници и пирамиди… това не е единственото, с което Судан впечатлява. Тук се намира едно от най-добрите места за гмуркане в Червено море. Дюни с цвят на праскова, Нил, а на юг и запад – зелени планини. Това, което ще ви направи впечатление тук, са най-вече хората. Те със сигурност са едни от най-приятелски настроените и гостоприемни местни жители, които ще срещнете някога.
 
 
Храмът на Солеб е един от най-забележителните исторически паметници в Судан. Построен е през 14 век пр. Хр. от Аменотеп III, същият фараон, който е направил и храма на Луксор.
 
 
Красиво порутените пирамиди на Нури, в близост до Карима, са разположени сред море от оранжев пясък. Те са едни от най-романтичните пирамиди в Судан. Датират от 7 век пр. Хр., като това са най-старите и най-големи пирамиди в страната.
 
 
Можете да срещнете търговци на камили като този на снимката. Той превозва около 300 камили от Дарфур до Египет, като това му отнема 1-2 месеца. Търговците на камили предпочитат да осъществяват пътешествието си през лятото, защото според тях през зимата е много студено (30 градуса явно на тях им се струват малко).
 
 
Привидно незначителният и изоставен днес град Керма има богата история зад гърба си. Това е един от най-старите необитаеми градове в Африка и място с голямо историческо значение. Градът е бил столица на Царството на Куш и важен търговски център с Египет. Царете са построили в Керма две странни фигури, наречени "дафуфи", за които така и не става ясно за какво са били използвани, но навярно за религиозни цели.
 
 
Модерният град Карима днес е градче с неособено голямо значение, но в миналото това е била свещена земя за египтяните. Смятали са, че планината е дом на бог Амон. В подножието на планината са запазени Храмът на Амон и Храмът на Мут, египетската богиня на небето.
 
 
В Нага има храм на Амон, датиращ от 1 век, както и Храм на Лъва, построен в чест на бог Апедемак, който имал глава на лъв.
 
 
Има две основни групи пирамиди в Бегравия, най-известните пирамиди в Судан, разделени от няколко хиляди метра пясъчна пустиня. Общо са 100 пирамиди или по-скоро останки от пирамиди. Причината, поради която на повечето пирамиди им липсват върховете, е италиански археолог, който през 19 век мислел, че в тях е скрито съкровище и вместо да се захване с трудната задача да ги отвори, той просто отрязал върховете им. За изненада на всички той наистина намерил съкровище!
 
 
Чуждестранните туристи са рядкост в Судан, но от Кхартоум идват суданци, които искат да се повозят на камила около пирамидите в Бегравия.
 
Източник: Lonely Planet
 

Беше ли ви интересно? Споделете с приятели!