Глобата за неправилно паркиране на тротоари, зелени площи и детски площадки да се увеличи 10 пъти - от 20 лв. на 200 лв. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене промени в Закона за движение по пътищата. Целта на солените санкции е дисциплиниране на водачите и улесняване на пешеходците и хората в неравностойно положение.

За поправката, предложена от Цветомир Михов от ГЕРБ, гласуваха 94 народни представители, 17 бяха против, а 21 се въздържаха.

Депутатите приеха на първо четене и законопроект, внесен от Станислав Иванов от ГЕРБ и Вили Лилков от Реформаторския блок, с което реално се узаконяват зоните за платено паркиране в градовете. Според него тази дейност става търговска и общинският съвет може да определя цена, а не такса за сините и зелени зони, както досега. Предлага се и нова разпоредба, според която ползването на общинските тротоари, площади, улични платна или части от тях като зони за платено и безплатно паркиране ще става с отделен закон и наредба на общинския съвет.

Целта на промените е да се сложи край на многобройните съдебни спорове между общините и гражданите относно какво точно плащат шофьорите, на кого се предоставя управлението на местата за паркиране и в чий бюджет влизат събраните пари. Към момента съдебната практика в различните градове е различна, мотивират се вносителите.

В момента таксите от паркирането се събират от общински фирми, което според Софийския административен съд е неправомерно. Освен това местните такси трябва да влизат в общинския бюджет, а не в касите на търговска фирма. За столицата това е Центърът за градска мобилност. Със заменянето на думата "такса" с "цена" тези проблеми отпадат.

Източник: mediapool