"Минестроне" на италиански означава "супа с много различни съставки." Тя се приготвя през лятото - със сезонни пресни зеленчуци, паста или ориз. Сервира се топла или студена.

Необходими продукти:

• 2.5 л вода
• 200 гр грах
• 100 гр ориз
• 4 домата
• 2 тиквички и 2 картофа
• 1 морков и 1 главичка лук
• 1/2 зелка
• 1 консерва боб
• 3 с.л. зехтин
• подправки на вкус (риган, босилек, риган и др.)

Начин на приготвяне:

1. Нарежете зелето на ивици, тиквичките, картофите, морковите и доматите - на кубчета, на пръстени – лука. Запържете в масло.

2. Във вряща вода сложете всички зеленчуци, оставете на много слаб огън за 1-1,5 часа. Добавете ориза, боба и граха. Варете до пълна готовност.

3. Преди сервиране на супата, може да поръсите с настърган кашкавал.