В сезона на доматите те са навсякъде – в салати, сокове, сосове и супи. Любимият вариант за приготвянето им обаче е в топла супа. Тази обаче е малко по-различна рецепта за доматена крем супа.

Съставки за 6 порции:

1 кг домати (добре узрели)
1 глава лук
4 скилидки чесън
1 ч. л. риган
1 клонка пресен розмарин
1 дафинов лист
4 с. л. зехтин
500 мл зеленчуков бульон
1/2 ч. л. захар
1 с. л. сос „Уорчестър“
4 стръка магданоз
сол и черен пипер на вкус
125 г сирене „Моцарела“ за сервиране, пожелание

Приготвяне:

Доматите се режат на едри парчета и се слагат в тава. Добавят се нарязаният на едри парчета лук и обелените скилидки чесън. Зеленчуците се поръсват с ригана, сол и черен пипер, поливат се със зехтина, добавя се клончето розмарин и се пекат 45 минути в загрята на 180 градуса фурна. Когато омекнат и добият леко запечен вид, розмаринът се отделя.
Пасират се и по желание може да се прецедят. Към тях се налива бульонът, добавят се сосът „Уорчестър“, фафиновият лист и захарта. Разбърква се и супата се вари 10–15 минути на много слаб осън. Ако има нужда се овкусява със сол и черен пипер. Сервира се с парчета моцарела, която е накъсана на конци.