Суровите десерти са една от най-новите тенденции в здравословното хранене. Богати на ензими, полезни мазнини, вкусни и засищащи, те могат да заменят всички познати печива и сладости. В състава им присъстват само висококачествени продукти – сурови ядки, семена, кокос, фурми или супер храни. А похапването от тях далеч не е толкова голям грях, както парче сочна сметанова торта.

 

Почти всички диетични режими имат поне по едно подобно изкушение в менюто си. Изкушение, което да ни мотивира да сме здрави, красиви и щастливи с избора си на качествена храна.

Следващата рецепта е за сладкиш тип Мраморен. В него има само 4 съставки, няма ядки, което го прави подходящ за хора с алергии и малки деца. Същевременно това намалява времето за приготвянето му, защото не се налага да чакате и накисвате. Всички продукти са достъпни и лесно могат да се комбинират и с нови аромати. Ако обичате експериментите, един от тях е да добавите етерични масла в рецептата. Подходящи са сладък портокал, лимон, грейпфрут, но също и мента, канела и лавандула, за по екзотичен вкус. Според личните ви предпочитания кексът може да е на 2 слоя или на 1. Развържете въображението си и му се насладете…

Съставки за кафявата част:

  • 300 г. пълномаслени кокосови стърготини
  • 2 с.л. сироп от агаве
  • 3 с.л. сурово какао
  • 1/2 ч.л. ванилия на зърна или ½ шушулка

Начин на приготвяне:

Основата на кекса е кокосовите стърготини. Те се смилат внимателно в мелачка за ядки или друг уред, пригоден за натрошаване на дребно. В началото се получава леко брашно, но ако сте търпеливи и кокосовите ви стърготини не са обезмаслени, след минути това брашно става като кремче. Не е нужно да се превърне в идеално гладък тахан, но колкото по-течно стане, толкова по-приятен ще е кексът.

Ако уредът ви не е особено мощен, е възможно да не стане на мека паста. За това може да мелите стърготините на порции. Когато всичко бъде смяно на паста, кремът се премества в купа и се добавят останалите съставки за оцветяването и овкусяването му. Разстила се във форма, покрита с хартия за печене и леко се притиска, за да се изравни. Поставя се в хладилник, за да стегне.

Съставки за бяла част:

  • 100 г. кокосови стърготини
  • 1/2 с.л.сироп от агаве
  • щипка бурбонска ванилия на зърна
  • 1 к. етерично масло сладък портокал, по желание

Начин на приготвяне:

Отново кокосът се разбива, докато пусне мазнина. Добавя се етерично масло, ванилия и сиропът от агаве и сместа се разстила върху кафявия блат. Охлажда се 30 мин. Получава се ронливо и плътно сурово десертче, което може да задоволи желанията и на най-капризните.

И накрая един трик. Ако жалеете вашият кекс да не стои на 2 части, а да е приятно смесен в сърцевината си, не е проблем да направите заедно цялото тесто без да добавяте какаото. В такъв случай го разделете на 2 и едната част я оцветете с него, а другата овкусете с етеричното масло. Сложете двете смеси в 1 купа и разбъркайте така, че леко да се прелеят, но не и да се хомогенизират. Важно е да останат участъци с бяло „тесто”, които ще си личат при рязането. Нататък процесът е същият.