Всяка година на 14 февруари милиони хора празнуват Деня на влюбените. Хората вярват, че този ден е най-романтичнoтo и прекрасно време да декларират любовта, да танцуват, пеят, да се целуват и да се чувстват така сякаш любовта минава през вените им.

Правили ли сте някога опита да разберете защо Свети Валентин е толкова надценяван по целия свят? Усилията на средствата за масова информация да направят този празник специален оказват голямо влияние върху човешкия ум и оформят общественото мнение. В резултат на това много хора намират този празник за значителен и символичен. Имам много самотни приятели, които не харесват този ден. Те често казват, че социалните медии и средствата за масова информация надценяват значението на Деня на влюбените и това има отрицателно въздействие върху техните настроения. Трудно е да се повярва, но Денят на влюбените има и тъмна страна.

1. Търговски надпревари

Според някои Свети Валентин е станал изключително комерсиализиран празник. Всяка година голям брой търговци предлагат милиони картички, играчки, стикери, букети сладкарски изделия и други интересни неща. Средствата за масова информация пък се превърнаха в ефективен инструмент за насърчаване на търговията. Те създават вълнение около този ден и карат хората да се интересуват от своето празнуване. Този празник на щастие и любов обикновено струва доста пари, защото нашето поколение е вече болно и уморено от банални валентински картички. Всяка дама очаква нещо по-специално.

2. Свети Валентин може или да заздрави, или да унищожи една връзка

Много изследвания показват, че Свети Валентин може да оказва положителен или отрицателен ефект върху връзката. Много двойки, които имат слаби и нестабилни връзки, обикновено не полагат грижи и им липсват интимност и романтика през този ден. Те виждат стотици щастливи двойки, които се разхождат по улиците и стигат до заключението, че искрата на любовта и романтиката вече е угаснала.
Но със сигурност влюбените сърца могат да преодоляват физически и емоционални бариери. Свети Валентин е най-подходящият момент да намерят точните думи и да направят опит да излекуват връзката си. Всичко зависи от вас. Ако искате да предотврати кризата в отношенията си, трябва да се целувате, прегръщате, да си правите приятни изненади и да доказвате любовта си всеки ден.

3. Връща болезнените спомени

Промоциите и медийният шум около Свети Валентин са в състояние да потопят в депресия хората, които се чувстват самотни. Това болезнено напомняне изпълва съзнанието им със стрес и тъга през целия ден. За щастие, имат възможност да празнуват този празник със семейството си и да забравят за самотата и проблемите в личния живот. 

4. Свети Валентин е навсякъде

Правили ли сте някога се опита да избягате от Деня на влюбените? И да останете с усещането, че няма място в света, където този празник да не се празнува. Няма как да пропуснете или да забравите за Свети Валентин, защото неговите символи са навсякъде. Всичко е украсено с розови панделки, червени сърца, любовни стихове и гирлянди. Дори решението ви да си останете вкъщи и да се насладите на гледане на телевизия няма да спаси положението, защото всички популярни предавания говорят за Деня на влюбените.

5. Изпитвате чувство на вина

Ако решите да пропуснете този ден, вие ще знаете, че вашите колеги, приятели и членове на семейството ви инстинктивно очакват да ги поздравите. Ако не сте се подготвили с красиви и романтични подаръци или откажете да прекарате нощта с любимия човек, могат да се почувстват обидени.
В резултат на това много хора се чувстват задължени да купуват и изпратят картички на близките си. А такова принудително обяснение в любов е абсолютно неискрено и безсмислено. Традицията за размяна на подаръци няма нищо общо с любовта.

Ако сте романтична личност, трябва да забравите за различните маркетингови и психологически трикове и да се насладите на този празник със значимите за вас хора. Трябва да направите всичко възможно, за да мислите позитивно и да намерите начини да прекарате този ден с усмивка на лицата си. Съгласни ли сте, че Свети Валентин е надценен празник?