Масару Ибука е японски бизнесмен и инженер, един от основателите на гиганта „Sony”. Той издава популярната книга „След три е вече късно”, където излага своя иновационен подход към възпитанието на деца. В нея той не описва как е измислил нови игри или методики. Той просто формулира ясно няколко фундаментални препоръки към родителите.

1. Да се учат стихотворения.

Това е доказано най-добрия начин да тренираш паметта си. Колкото по-интензивно я тренирате, толкова по-добре ви служи тя. И обратното - ако не я тренирате, с възрастта става все по-малко услужлива.

2. Носете детето на ръце.

Децата, които отрано привикват с човешката близост и физическия контакт, се развиват много по-добре, растат по-отзивчиви, възприемчиви в сравнение с децата, които родителите избягвали да взимат често на ръце.

3. Рисуване от ранна детска възраст.

С развитието на сръчността на детето, се развива и интелекта му, речта и творческите способности. Дайте на детето си цветни моливи, колкото се може по-рано. Само се въздържайте да го поправяте, докато твори. Избягвайте назидателни фрази като: „Дръж молива правилно!”, „Слънцето трябва да е кръгло и жълто!”, защото можете да навредите на развитието на творческите му заложби.

4. Тренирайте и двете ръце.

Няма значение коя е водещата ръка на детето ви, просто тренирайте и двете ръце еднакво. Нека детето рисува и с двете ръце едновременно или да си мие зъбите с лявата ръка, ако водещата му е дясната. Това отлично развива връзката между двете полукълба на мозъка. А също така развива творчеството и стимулира нестандартното мислене.

5. Минимум играчки.

Многобройните играчки нарушават концентрацията и карат детето много по-лесно да се разсейва и възпрепятстват способността му да взима решения. Ако детето има любими играчки, значи те са му достатъчни. Ако го затрупвате с много нови играчки, детето ви няма да се научи да цени това, което има и съответно няма да пази вещите си.

6. Движение и още веднъж движение.

Движението е живот! То стимулира мисленето и развитието на интелект. Разходка на свеж въздух ще ви вдъхнови и ще ви зареди с положителна енергия.